Moro: Zelena ekonomija buduća generacija ekonomije

Moro: Zelena ekonomija buduća generacija ekonomije

Zelena ekonomija je buduća generacija ekonomije, a francuske kompanije su u poslednjih godinu dana veoma zainteresovane za poslovanje u Srbiji, rečeno je na današnjoj konferenciji, održanoj u ambasadi Francuske u Beogradu.

Na konferenciji „Zelena ekonomija u Srbiji: izvori mogućnosti – Ekološki izazovi: A da se aklimatizujemo?“, ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro rekla je da je zelena ekonomija buduća generacija ekonomije. Uz napomenu da su 1122 francuska preduzeća potpisala deklaraciju o zelenoj ekonomiji, ona je dodala da su konferenciji prisustvovali predstavnici nekih od tih preduzeća.

Prisutnima se obratio i gradski menadžer Goran Vesić koji je konstatovao da su francuske kompanije u poslednjih godinu dana veoma zainteresovane za Srbiju.

„Imamo nekoliko francuskih kompanija koje učestvuju na našim tenderima“, rekao je Vesić. On veruje da će to „tradicionalno francusko-srpsko prijateljstvo koje postoji veoma dugo“ sada biti obogaćeno bogatim ekonomskim odnosima koji su, kako je ocenio, sve izraženiji. Ističući da je za Skupštinu grada Beograda ekologija jedna od najvažnijih stavki, on je naveo da je tokom prošle godine organizovan niz akcija koje su za cilj imale da se ukaže na važnost zastite životne sredine.

U tom smislu, dodao je gradski menadžer, veoma je važno da se Grad Beograd prema tome na poseban način odnosi jer Beograd nije samo prestonica Srbije već čini 40 odsto bruto društvenog proizvoda naše zemlje.

„Na ono što radi Beograd ugledaju se i drugi gradovi i zato je važno da mi kao Grad  pravimo korak u ovom pravcu“, ocenio je Vesić koji je i predsednik komisije za sprovođenje akcionog plana za priilagođavanje na klimatske promene Grada Beograda. On je napomenuo da je proteklih nekoliko godina na teritoriji Beograda žasađeno skoro 70.000 stabala i da je politika grada da se na svako isečeno stablo zasadi jedno i po stablo.

Državni sektretar za zaštitu životne sredine Stana Božović rekla je da kao društvo i kao zemlja jedinu perspektivu možemo naći u zelenoj ekonomiji koja, kako je dodala, smanjuje siromaštvo i čuva resurse.

„Ako gledamo stvari globalno znamo da nas i UN upozoravaju da imamo jednu planetu i neobnovljive resurse i da moramo ići pravcima alternativnih obnovljivih resursa koji štite naše neobnovljive resurse, odnosno planetu“, istakla je Božović dodavši da je to obaveza i dužnost svih nas. Kako je naglasila, moramo čuvati našu ekonomiju i privredu, odnosno „moramo ići stalno u cilju progresa i razvoja i omogućiti da što veći broj ljudi bude u stanju blagostanja, odnosno da isključimo siromaštvo“.

Da bismo to postigli, dodala je ona, jedini put je zelena ekonomija i traženje balansa između ekonomije i ekologije „da bismo štitili ekologiju, a da bismo poštovali ekonomiju“.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *