Može li jagoda da prestigne malinu u izvozu

Može li jagoda da prestigne malinu u izvozu

Prema procenama srpskih naučnika proizvodnja jagoda u narednim godinama mogla bi da bude veća izvozna šansa nego što je proizvodnja malina, jer je zahvaljujući sortama, jagoda iz Srbije vrlo kvalitetna. Ta vrlo profitabilna i atraktivna kultura kod nas može se gajiti i na otvorenom i u plastenicima.
U savremenoj proizvodnji jagoda bitno je da se prate najnovije tehnologije gajenja, da se odabere prava sorta, osluškuje tržište i da se u startu proizvođači opredele da li će plasman biti na domaćem ili inostranom tržištu.
„Mislim da bismo mogli da budemo znatno veći izvoznik jagoda, mada i sada ne možemo da budemo nezadovoljni, ali u nekoj budućnosti perspektiva je još veća, jagoda bi mogla da bude veći izvozni artikal nego što je malina. Jer što se maline tiče već imamo tu veliku reputaciju, ali mislim da se zna i da je jagoda iz Srbije veoma kvalitetna“, kaže prof. dr Evica Mratinić sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Uz dosledno poštovanje propisane tehnologije moguće je postići prinose i do 35 tona po hektaru – visokorodnih kasnih sorti jagoda. Reč je o vrlo profitabilnoj kulturi čija je cena visoka, pogotovo van sezone.
„Te sorte koje se sada gaje namenjene su isključivo za konzumiranje. Postoje jednorodne, postoje remutantne i imaju prostora za plasman u Evropi, a posebno za naše tržište. Za rusko tržište treba neizmernih količina koje mi ne možemo da proizvedemo“, objašnjava proizvođač jagoda Zoran Šabić.
Proizvodnja jagoda u Sloveniji stagnira pa država polovinu svojih potreba za tim voćem uvozi.
„Sva proizvodnja je namenjena svežoj potrošnji. Mi nemamo proizvodnju za industriju i kod nas se jagoda proizvodi na oko 100 hektara. Tri četvrtine proizvodnje je u plastenicima“, kaže Darinka Koron iz Kmetijskog Instituta u Ljubljani.
U Evropi najveći prosečan prinos ostvaruje Španija 40 tona po hektaru, dok je Srbija sa skoro četiri tone jagoda po hektaru na 11 mestu.

Izvor: RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *