Na internetu se oblačimo i obuvamo, a plaćamo kešom

Na internetu se oblačimo i obuvamo, a plaćamo kešom

E-trgovina se u Srbiji razvija, ali stare navike ostaju jer i dalje i ono što naručimo preko interneta najviše platimo u kešu, a najviše se kupuju odeća i obuća.
Najnovije istraživanje kompanije „Masterkard“, sprovedeno u septembru, pokazuje da aktivni korisnici kartica u Srbiji u proseku godišnje obave 13 plaćanja na internetu. U pogledu platnih metoda koje se koriste, i dalje se najviše plaća u kešu prilikom dostave, što je reklo 47 odsto ispitanika, a popularne opcije su i debitne kartice (28 odsto), internet (13 odsto) i kreditne kartice (sedam odsto). Zanimljivo je da su uplatnice kao tradicionalno veoma korišćena platna metoda u Srbiji prvi izbor prilikom plaćanja za samo četiri procenata onlajn kupaca, što je 16 odsto manje nego prošle godine.
Ispitanici koji plaćaju preko interneta obično kupuju odeću i obuću (44 odsto) i elektronske uređaje (33 odsto) i plaćaju svoje račune (18 odsto). Bolje cene su glavni razlog zašto se kupci odlučuju za onlajn kupovinu, što je reklo 65 odsto ispitanika, a na drugom mestu je širi izbor robe nego u standardnim radnjama (52 odsto).
Istraživanje pokazuje da srpski kupci više vole domaće od internacionalnih veb-šopova (79 naspram 50 procenata ukupnog broja odgovora), dok su sajtovi s kuponima popularni kod četvrtine ispitanika.
Istraživano je i odakle kupci pribavljaju informacije o proizvodima i uslugama koje plaćaju na internetu i rezultati su pokazali da se 81 odsto ispitanika informiše upravo na sajtovima gde obavljaju kupovinu. Nešto više od polovine kupaca se oslanja na preporuke prijatelja i porodice, dok je „Fejsbuk“ glavni izvor informacija za četvrtinu ispitanika.
– Najnoviji podaci pokazuju da dve trećine stanovnika Srbije ima pristup internetu, što ne samo da im daje mogućnost da se informišu o proizvodima pre nego što ih kupe, bilo u onlajn ili u fizičkom okruženju, već im omogućava i da plaćaju na praktičan način, bez gubljenja vremena u dugačkim redovima i da imaju pristup najboljim ponudama iz celog sveta – izjavila je direktorka prodaje u kompaniji „Masterkard“ za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Jelena Ristić.
Istraživanje je takođe pokazalo da je za više od polovine ispitanika (58 odsto) kupovina kod proverenih trgovaca jedna od mera zaštite prilikom onlajn kupovine, a među ostalim merama pomenuti su korišćenje posebnih kartica (14 odsto), neotvaranje linkova iz sumnjivih imejlova (12 odsto) i nedeljenje ličnih podataka putem imejlova (11 odsto).
D. Vujošević

Dobro gledati sajt
Jelena Ristić je naglasila da kupci treba da provere i da li strana za plaćanja ima oznaku https:// i simbol katanca kao garancije da su podaci koji se prenose na tim stranama šifrirani, ali i da provere da li veb-sajt trgovca nosi oznaku Mastercard® SecureCode™. Ta usluga štiti korisnike od neovlašćene upotrebe kartica na sajtovima trgovaca koji učestvuju u tom programu i uključuje privatne kodove koji se nikada ne dele s trgovcima, zbog čega je ta usluga idealna za kupovinu putem bilo kojeg uređaja: laptopa, tableta ili mobilnog telefona.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *