Na prodaju imovina od Novog Sada do Negotina

Na prodaju imovina od Novog Sada do Negotina

Agencija za osiguranje depozita objavila je oglas za javno prikupljanje ponuda za prodaju imovine banaka u stečaju. Novi vlasnici traže se za zaostavštinu Razvojne banke Vojvodine,  Astra banke, Univerzal banke, Privredne banke Beograd, Nove Agrobanke, Raj banke. Na spisku su i stare banke koje su u stečaj otišle pre više od jedne decenije poput Beobanke.

 

Za Vojvodinu je svakako najznačajnija imovina Razvojne banke Vojvodine koja je pre skoro dve godine otišla u stečaj.

O tome šta se od tada pa do sada dogodilo pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman za „Dnevnik“ kaže:

– Znamo da prodaja imovine ove Banke u stečaju ide dobro. Do sada je već prodato nešto više od polovine, a očekujemo da će i preostali deo brzo naći kupce. Ne samo da ima kupaca, već su i cene koje se postižu za imovinu dobre. Kada se okonča prodaja i namire obaveze očekujemo da i preostane novca. Realno je očekivati da to bude suma između jedne i dve milijarde dinara. Taj novca podeliće se bivšim akcionarima. Baš to govori da je za stečaj ove banke bilo malo ekonomskih argumenata.

Konkretno, Agencija za osiguranje depozita nudi pod devet tačaka  nekretnine RBV. Cene su izražene u evrima, a zainteresovani ponuđači su obavezni da polože deset odsto depozita od navedene cene.

Zanimljivo je da su od devet ponuđenih objekata RBV samo dva u Vojvodini .To su poslovni prostor u Novom Sadu u Dunavskoj ulici od 284 kvadrata, a prva cena je 77.000 evra. Takođe, poslovni prostor nudi se i u Srpskoj Crnji, namenjen je trgovini a za 152 kvdrata cena je 20.716 evra. Uz zgradu u tu cenu uračunata je i oprema za kancelarije poput klima uređaja, nameštaja centrale ,video nadzora i bele tehnike.

Najvišu cenu u Ageciji očekuju za poslovni prostor u Kragujevcu od 325 kvadrata i tu uz zgradu idu pokretne stvari poput video nadzora i nameštaja. Početna ponuda je 192.381 evro.Tek nešto manja cena 188.484 evra je za 334 kvadrata u Požarevci i ovde je tu uračunat nameštaj, klima, video nadzor. Za poslovni prostor u Boru kupac će morati da izdvoji najmanje 177.154  evra, a dobija uz 553 kvadratna metra i opremu. Za zgradu od 386 kvadrata u Aranđelovcu početna cena je 141.624 evra. Ostale nekretnine nude se po prvoj ceni nižoj od sto hiljada evra. Tako bar 97.928 evra treba dati za poslovni prstor od 218 kvadrata u Požegi, a u to je uračunat nameštaj, klima uređaj i bela tehnika. Tek malo je niža u ponudi cena za 220 kvadratnih metara poslovnog prostora u Vranju-95.069 evra. Uz standardu ponudu pokretnosti kupac ovde dobija i bankomat. Poslovni prostor u Negotinu nudi se po ceni od 58.557 za 149 kvdrata.

Po ponuđenom inventaru može se pretpostaviti da su ove zgrade bile ekspoziture Razvojne banke. Pa verovatno čekaju kupca iz te ili slične branše.

Prodaja će se obaviti prikupljanjem zatvorenih ponuda a rok za podnošenje je 25. septembar.

D. Vujošević

Stan od 58 kvadrata 8.954 evra

Najvrednija imovina koja se nudi je ona koja je nekada pripadala Univerzal banci.To je poslovni prostor u centru Beograda u Francuskoj ulici. Za hiljadu kvadratnih metara početna cena je 1,1 milion evra. Nepokretnosti Nove Agrobanke u stečaju nude se po ceni od tri miliona evra. Najvrednija među njima je hladnjača u Mionici a početna cena je 900.000 evra. Najjeftiniji je stan u Novom Kneževcu za 58 kvadrta prva cena je 8.954 evra. Oglašen je kao zaostvaština više banaka pa nije navedeno kome je tačno pripadao.

 

Izvor:Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *