Na Sajmu poljoprivrede 15 italijanskih kompanija

Na Sajmu poljoprivrede 15 italijanskih kompanija

Na 84. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji će biti održan od 13.do 19. maja, predstaviće se na kolektivnoj izložbi 15 italijanskih kompanija, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ITA) u Beogradu Đovani Mafoda (Giovanni Mafodda), kazao je da se petu godinu za redom organizuje kolektivno predstavljanje italijanskih kompanija na Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i da su dosadašnja iskustva tih nastupa pozitivna.

On je naglasio da će se ove godine predstaviti kompanije koje se bave distribicujom delova za poljoprivredne mašine, proizvođači potapajućih pumpi za bunare, sadnica voća i vinove loze, stubova za vinogradarstvo, firme za istraživanje i razvoj procesne opreme za prehrambenu industriju, kao i opreme za klaničnu industriju.

Među kompanijama iz Italije, kako je dodao Mafoda, biće i one koje se bave proizvodnjom opreme za selekciju i pakovanje voća i povrća, proizvodnjom terenskih viljuškara, automatskih mašina za vertikalno pakovanje, priključnih mašina, kao i proizvodnjom hidrauličnih cilindra za sektor poljoprivrede.

Prema njegovim rečima, italijanske kompanije će svoju ponudu namenjenu poljoprivredi i prehrambeno-prerađivačkoj industriji predstaviti u hali 1 novosadskog sajma u okviru italijanskog štanda.

On je najavio da će tokom trajajanje ove velike poljoprivredne manifestacije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Srbije biće održana i dva seminara na temu primene inovacija u poljoprivredi i razvoja mlečno prerađivačke industrije.

„Reč je o granama poljoprivrede prema kojima nadležne institucije Srbije pokazuju sve veće interesovanje, a mi smo, s obzirom da država i tržište Srbije uvažavaju i cene italijansku izuzetnost na ovom polju, s velikim zadovoljstvom prihvatili poziv da predstavimo i ilustrujemo u te dve oblasti naše iskustvo „Made in Italy, ovde u Srbiji“, rekao je Mafoda.

On je dodao da će 15. maja biti organizovani i „bi tu bi (B2B)“ susreti izlagača u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, kao i predstavljanje srpskih granskih kompanija koje će učestvovati na predstojećem sajmu poljoprivredne mehanizacije u Bariju koji će se održarti od 12. do 15. oktobra u Bariju.

Prema rečima Mafode između Srbije i Italije postoje velike mogućnosti za saradnju, posebno u oblasti poljoprivrede jer ima dosta neiskorišćenih potencijala.

On je naveo i da sektor poljoprivrede učestvuje između 15 i 20 odsto u ukupnoj trgovinskoj razmeni Srbije i Italije , koja je procenjena na oko tri milijarde evra. 

Na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu od 13. do 19. maja očekuje se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a Bosna i Hercegovina je zemlja partner jedne od najznačajnijih privrednih manifestacija u centralnoj i jugoistočnoj Evropi biće.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *