Na šalterima ni potvrde nisu fraj

Na šalterima ni potvrde nisu fraj

Kada se građani odluče da podignu kredit najviše pažnje obraćaju na visinu rate i kamatu, a svi drugi troškovi uglavnom su im u drugom planu. Ovu nesmotrenost banke često koriste, naplaćuju razne provizije, nakade za  potvrde i druge troškove. Neretko banke  kredit dat pod povoljnim uslovima uslovljavaju premeštanjem plate u neku od njihovih poslovnih jednica, a troškovi  paket računa, koji idu uz taj kredit, prilični su o idu od 150 do čak 400 dinara, jer su u pomenutim paketima i razne kartice i trošak za njihovo održavanje.

Potvrda o visini duga, koju građani uzimaju kada žele da kredit refinansiraju i premeste ga u drugu banku, a gde su, po njihovom sudu uslovi povoljniji, takođe, košta. Tačnije, tada se naplaćuje iznos od 50 pa do 1.000 dinara i na ovaj način banke kažnjavaju klijente koji ih napuštaju.

Ovakav profil troškova Zakon o zaštiti korisnika finansjskih usluga dozvoljava. U organizaciji potrošača”Efektiva” kažu da bi taj zakon trebalo inovirati, kako bi se obezbedilo da klijenti bankama ne bi trebalo da plaćaju ništa, sem  kamate, kada se zadužuju.

Kako da prođem što jeftinije, pita se dužnik – bilo da refinansira kredit ili se zadužuje, a za to je potrebno da se, prilikom podizanja kredita klijenti dobro informišu koji troškovi im predstoje.

Naravno, svaka  banka uslove kreditiranja naznači u ugovoru, pa ga pre potpisivanja treba dobro proučiti. Ukoliko, zbog raskida ugovora i selidbi kredita ili prevremenog vraćanja, banka klijentu pokušava da naplati bilo koju naknadu ili trošak, koji nije predviđen ugovorom, klijent na to treba da skrene pažnju. Ako bankar ne odustane,  klijent treba da uputi prigovor nadležnima u banci, a ukoliko banka ne odgovori u roku od 30 dana ili se u tom periodu ne nađe odgovarajuće rešenje, sledi druga instanca. Klijent treba da o nesporazumu obavesti Narodnu banku Srbije, koja bi trebalo da pomogne da se nađe rešenje.

Jedan od boljih trenutaka za klijenata je trenutak kada se kredit vrati. Nakon otplate poslednje rate, klijent odlazi u banku da proveri da li je izmirio sve obaveze, što je i razborito da se ne bi računala kamata na troškove koji su eventualno preostali. Mnogi od njih tada traže i potvrdu o tome da su ispunili sve obaveze.  Ove potvrde banke obično ne naplaćuju ako to ugovorom nije predviđeno,  a isto važi i za potvrde o likvidaciji kreditnih kartica.  Banke klijentima obično potvrdu odmah izdaju mada se u pojedinim bankama na to čeka nekoliko dana.

D.Vujošević

Košta i obrada

Jedan od dodatnih troškova kod kredita je i provozija za obradu. Na domaćem tržištu vlada oštra konkurencija, pa banke imaju akcije, baš kao i hipermarketi. U pojedinim periodima nude se krediti bez dodatnih troškova  obrade. To može često da uštedi procenat-dva od ukupne sume koja se daje klijentu. Oni koji podižu kredit mogu da iskorite ovakvu priliku, međutim, treba da obrate pažnju na druge uslove i naknade jer je moguće da one premašuju proviziju.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *