NA VRHU, ALI NE SAMO U NAUCI: Novosadski studenti treći na svetu u bridžu

NA VRHU, ALI NE SAMO U NAUCI: Novosadski studenti treći na svetu u bridžu

NOVI SAD – Tim Srbije koji je učestvovao na nedavno završenom Svetskom univerzitetskom prvenstvu u bridžu koje se održalo u poljskom Lođu, osvojio je bronzanu medalju i tako nastavio niz uspešnih rezultata mladih srpskih bridžista na svetskim takmičenjima.

Ekipu su činili Selena Pepić, Jovana Zoranović, Vuk Trnavac i Stojan Važić (po parovima Pepić-Trnavac i Važić-Zoranović) i svi su oni studenti Novosadskog univerziteta.

Rezultat je značajniji ako se zna da su ceo turnir odigrali bez zamene i trenera, dok su sve jače ekipe bile sa tri para, predvođene trenerom i sa sekundantima što je kod misaonih igara to i te kako bitno zbog odmora i konsultacija.

Inače, ista ova ekipa je uz Borisa Jovanovića i Nikolu Etinskog nedavno bila šesta na evropskoj Univerzijadi koja je održana u Zagrebu.

Pomoć ni od koga

Mladi bridžisti nisu imali nikakvu pomoć države, ali ni pokrajine ni Grada Novog Sada pa su na ova takmičenja otišli uz pomoć drugih federacija kojima je bilo bitno da svoj talenat i umeće predstave i na najznačajnijim smotrama ove misaone igre. Tako su na Univerzijadu otišli uz pomoć Francuza, predsednika evropske bridž federacije, dok su u Lođ otputovali uz pomoć Poljaka i ostalih uticajnih ljudi evropskog saveza.

Podsetimo, Novosađanke Jovana Zoranović i Selena Pepić su svetske juniorske prvakinje u bridžu, pa iako je njihov uspeh u bridžu najveći koji je Srbija imala poslednjih godina, one ne dobijaju nikakvu podršku ni konkretnu potporu.

Misaone igre šah, bridž i go izdvojene su kao dominantne na planeti zbog miliona takmičara i uređenosti međunarodnih saveza i takmičenja. Bridž je u međuvremenu dobio i posebno priznanje i postao ravnopravan sport na evropskoj Univerzijadi.

U velikom broju zemalja bridž je postao sekcija u školama pa se u Francuskoj, Poljskoj ili Holandiji na školskim takmičenjima pojavljuje na hiljade mladih takmičara.

Izvor: Kurir/ Radio 021

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *