Za nabavku opreme dodeljeno 564,6 miliona dinara

Za nabavku opreme dodeljeno 564,6 miliona dinara

Ministarstvo privrede realizovalo je Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2017. godini, u okviru kojeg je odobreno više od 564,6 miliona dinara bespovratnih sredstava, dok je ukupan iznos investicija u opremu oko 2,8 milijardi dinara, saopštilo je ministarstvo. 

Time je, objašnjavaju, javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove proizvodne opreme, unapređenje poslovanja i proizvodnje malih preduzeća i preduzetnika u ovoj godini zatvoren. 

„Bespovratna sredstva je dobilo 399 privrednika, a najzastupljenije delatnosti su obrada i prerada drveta, metala, proizvodnja tekstila i odevnih predmeta, kao i proizvodnja prehrambenih proizvoda i štampanje“, objašnjavaju u Ministarstvu. 

Zainteresovani koji nisu uzeli učešće u programu moći će da apliciraju po novom Programu kroz podršku investicijama u privredi koji sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj, najavljuju iz ministarstva. 

„Program podrške za nabavku opreme deo je projekta Decenija preduzetništva i predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, sufinansiraju nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto njene vrednosti, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz povoljnih kredita banaka ili finansijskog lizinga kompanija partnera na Programu. 

„Preostalih pet odsto je učešće samog preduzetnika“, dodaju oni.

Program se realizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovim bankama (Prokredit, Halkbank, Unikredit, Sosijete ženeral, Erste banka i Rajfajzen lizing), navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *