Naći posao za mlade, starije, otpuštene…

Naći posao za mlade, starije, otpuštene…

Prošle nedelje Vlada Srbije utvrdila je Zaključak o utvrđivanju nacionalnog Akcionog plana zapošljavanja za narednu godinu, kojim se za sprovođenje mere aktvine politike zapošljavanja u 2016. planira 3,35 milijardi dinara.

Od tog iznosa 550 miliona dinara opredeljeno je za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Mere su prevashodno usmerene na privatni sektor i na podsticanje zapošljavanja u manje razvijenim područjima, a prioritet će imati mladi do 30 godina, viškovi zaposlenih, stariji od 50 godina, lica bez kvalifikacija, oni koji su već dugo bez posla, osobe s invaliditetom i Romi.
U realizaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja utvrđenih Akcionim planom, koji će sprovoditi Nacionalna služba za zapošljavanje, radiće se na povezivanju ponude i tražnje na tržištu rada, uspostavljanju kontakta s poslodavcima, selekciji i upućivanju nezaposlenih kod gazde radi izbora. Radiće se na većoj profesionalnoj orijentaciji i savetovanju o planiranju karijere.

Poslodavci koji rade u privatnom sektoru, prvenstveno mala i srednja preduzeća, moći će da zapošljavaju nezaposlene iz kategorije teže zapošljivih uz dobijanje državnih subvencija na novootvorenim radnim mestima. Subvencije se isplaćuju poslodavcu u jednokratnom iznosu, međutim, krajnji korisnik mora biti nezaposleno lice koje se zapošljava kroz tu meru. Da bi se ta subvencija dobila, privatnik mora da zaposli mlade do 30 godina, starije od 50 godina, viškove zaposlenih, osobe s invaliditetom i radno sposobne korisnike socijalne pomoći.

Visina subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih u narednoj godini zavisiće od stepena razvijenosti opštine. Tako će se za četvrtu grupu razvijenosti opština davati 250.000 po radnom mestu, za treću grupu 200.000 po nezaposlenom, a za drugu 150.000 dinara. Nastaviće se i podrška samozapošljavanju, koja podrazumeva pružanje stručne pomoći, obuku iz oblasti preduzetništva i subvenciju za samozapošavanje.

Za samozapošljavanje u 2016. godini odobravaju se subvencije u jednokratnom iznosu od 180.000 dinara po nezaposlenom, osim u slučaju samozapošljavanja osoba s invaliditetom, kada je taj iznos 200.000 dinara. Nezaposlena lica dobiće ponudu za dodatno obrazovanje i obuku usklađenu s potrebama poslodavca kroz proces teorijskog i praktičnog osposobljavanja.

 

Zapošljavanje korisnika socijalne pomoći

U narednoj godini uvode se podsticaji za zapošljavanje radno sposobnih korisnika novčane socijalne pomoći. To znači da će ih NSZ podsticati na rad. Mere se sastoje iz dvanastomesečne subvencije dela zarade zaposlenih korisnika socijalne pomoći od 15.000 dinara mesečno. Poslodavac koji pripada privatnom sektoru ima obavezu da nezaposlenog zadrži u radnom odnosu još šest meseci po isteku tih subvencija.

Izvor: Dnevnik

 

 

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *