Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

Najbogatijih 400 izgubilo 127 milijardi dolara za dan

NJUJORK – Odluka Britanaca da napuste EU izazvala je teške potrese na svim svetskim globalnim tržištima kapitala, a samo u jednom danu, 400 najbogatijih ljudi sveta izgubilo je 127,4 milijardi dolara, procene su agencije „Blumberg“.

Bogati Britanci izgubili su „samo“ 5,5 milijardi dolara, procenjuje agencija. Zbog „bregzita“, evropska tržišta zabeležila su najoštriji pad od 2008. Funta je pala na rekordno nizak nivo, što se ne pamti još od vremena premijerke Margaret Tačer.

„Blumbergov“ indeks milijardera pokazuje da su milijarderi zbog „bregzita“ izgubili 3,2 odsto neto kapitala, što se procenjuje na 3,9 hiljada milijardi dolara. Među evropskim milijarderima, najveće gubitke ima Amansio Ortega, najbogatiji Evropljanin, koji je izgubio šest milijardi dolara.

I mnogi drugi multimilijarderi doživeli su zbog „bregzita“ velike gubitke. Tako su prvi covek „Majkrosofta“ i prvi covek „Amazona“, Bil Gejts i Džef Bezos izgubili po milijardu dolara, koliko je izgubio i najbogatiji Britanac, Džerald Kevendiš, prenosi Sputnjik.
„Bregzit“ nije toliko uticao na britanske bogataše — njih 15 sveukupno je izgubilo „samo“ 5,5 milijardi dolara. Suvlasnik brokerske kuc´e „Hargrivs-Lansdaun“, Piter Hargrivs, izgubio je najviše, 2,9 milijardi dolara, što iznosi 19 odsto njegovog bogatstva.

Da ironija bude veća, Hargrivs je izraziti pobornik „bregzita“ i za kampanju za izlazak Britanije iz EU donirao je 3,2 miliona funti.

Hargrivs zbog toga ne pokazuje kajanje i kaže da je spreman da sa novom britanskom vladom ucestvuje u preoblikovanju ekonomije, kada Britanija napusti Uniju.
„Imam ogromno poslovno, pregovaračko i ekonomsko iskustvo i ja sam jedan od najuspešnijih britanskih privrednika. Ako me ne uključe, ludi su“, rekao je Hargrivs.

Ričard Branson, zagovornik ostanka Britanije u Uniji, pomirio se sa odlukom svojih sunarodnika naglašavajući da bi britanska „odlučnost, rešenost i osećaj za dobro“ bili neophodni „tokom meseci i godina iskušenja“.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *