Najviše posla za ekonomiste, ali i mesare i kuvare

Najviše posla za ekonomiste, ali i mesare i kuvare

Sajam zapošljavanja, 17. po redu, održan je na Spensu, a 71 poslodavac je predstavio ukupno 612 slobodnih radnih mesta. Tražili su se radnici u ekonomskoj, komercijalnoj, trgovačkoj, pravnoj, turističkoj, ugostiteljskoj, mašinskoj, elektrotehničkoj, građevinskoj i grafičkoj struci. Takođe, priliku da nađu posao su imali informatičari, defektolozi, predavači italijanskog i engleskog jezika, savetnici u osiguranju, tesari, mesari, kuvari i pekari, frizeri, krojači, magacioneri, vozači i drugi.

Kako je rekao načelnik Odeljenja NSZ-a za posredovanje, zapošljavanje i planiranje karijere Dušan Marjanović, u ovom trenutku nije pravo vreme da se poslovi biraju, pa je zato akcenat na neformalnom obrazovanju koje će doprineti da nezaposleni konkuriše i van svoje struke.

– Danas je potrebno uključiti se u nove tokove i razmišljanja jer poslodavci kod radnika traže sklop formalnog i neformalnog obrazovanja – rekao je Dušan Marjanović. – Novosadska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje nastoji da svojim korisnicima pruži mogućnost neformalnog obrazovanja i prekvalifikacije da bi što lakše našli posao.

Hala Spensa je bila puna zainteresovanih građana koji su svoje biografije nudili prisutnim poslodavcima u nadi da će na taj način dođi do posla. Za one koji nisu došli spremni, bio je dostupan obrazac radne biografije koji je samo trebalo popuniti i predati na željeni štand. Većina Novosađana; koja je u potrazi za zaposlenjem, obilazila je štandove poslodavaca, kako bi se upoznala sa ponudom, neki su bili razočarani, a neki optimistično očekuju poziv na razgovor.

U razgovoru s Milanom Zagorcem, koji je na Sajmu bio u ime Srednje  medicinske škole „Hipokrat”, saznali smo da se radnici tako nešto lakše nalaze.

– Redovno učestvujemo na Sajmu zapošljavanja i veoma smo zadovoljni kako je sve organizovano, ali smo i u redovnom kontaktu s Nacionalnom službom za zapošljavanje i radnike tražimo u saradnji s njima – rekao je Zagorac. – Interesovanje je uvek veliko, a trenutno se najviše ljudi raspituje za radno mesto pravnika, dok je manje interesovanja za medicinske radnike, kao što su doktor medicine, fizioterapeutski tehničar, medicinska sestra – vaspitač…

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, na kraju proteklog meseca je u Novom Sadu bilo 27.748 nezaposlenih. Najviše radnika je sa srednjom stručnom spremom – 9.053 njih, dok je 5.354 osobe sa sedmim stepenom stručne spreme, odnosno fakultetom, trenutno nezaposleno.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *