Najviše reklamacija na sportsku obuću

Najviše reklamacija na sportsku obuću

Tokom 2016. godine u Nacionalnom registru za prigovore potrošača pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija zabeleženo je više od 16.300 prigovora potrošača.

U Udruženju za zaštitu potrošača Vojvodine evidentirano je preko 4.600 prigovora na nivou grada i pokrajine. Kako saznajemo, Novosađani se, kao i ostatak građana Srbije najviše žale na kvalitet sportske obuće, a potom i na mobilne telefone, računare i telekomunikacione usluge.

Kako su nam, povodom Svetskog dana potrošača koji se obeležava danas, rekli u Sektoru za zaštitu potrošača, prava se u 65 odsto slučajeva krše jer roba ili usluga nisu uobičajenog i očekivanog kvaliteta. Ipak veliki broj prigovora jasan je pokazatelj da je svest građana o potrošačkim pravima i načinu njihovog ostvarivanja razvijena.

Dovoljno su edukovani i znaju kome da se obrate za pomoć u rešavanju problema s trgovcem koji im je odbio reklamaciju, nije zamenio obuću za novu, poslao je računar u servis na popravku iako je potrošač zahtevao povraćaj novca i slično, kazali su nam u tom sektoru, dodajući da je i spremnost trgovaca da u što kraćem roku reše reklamaciju potrošača sve primetnija.

Jelena Mićunović iz Udruženja za zaštitu potrošača Vojvodine rekla nam je da oni svakodnevno savetuju građane da li imaju prava na reklamaciju i na koji ih način mogu ostvariti.

– Uvek im kažemo da je prvi korak da reklamiraju proizvod kod trgovaca i da na reklamacionom papiru napišu da li žele popravku, zamenu, umanjenje cene ili povraćaj novca, s tim što posle šest meseci od dana kupovine imaju pravo ili na popravku ili na zamenu proizvoda – kazala je naša sagovornica, navodeći da, ako trgovci odbiju da postupe po zahtevu potrošača, a za to postoji osnovan prigovor, Udruženje dalje pomaže potrošačima ili ih upućuje na treća lica u ostvarivanju njihovih prava.

Po njenim rečima, prava potrošača prilikom kupovine putem interneta jednaka su kupovini u prodavnicama, s tom razlikom što potrošač može da vrati robu koji je kupio u roku od 14 dana, sem u slučaju kupovine od fizičkog lica, kada građani sami snose rizik.

Inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o zaštiti potrošača koji je donet 2014. godine sprovodi Tržišna inspekcija, koja sprovodi redovne i vanredne inspekcijske nadzore. Tržišni inspektori su tokom protekle godine doneli više od 430 rešenja za otklanjanje nepravilnosti i Prekršajnom sudu podneli preko 500 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka. U Sektoru za zaštitu potrošača rekli su nam da je Tržišna inspekcija napravila plan nadzora za 2017. godinu, kojim se akcenat stavlja na kontrolu predugovornog obaveštavanja potrošača, kao i poslovne prakse trgovaca i isporuke robe potrošačima.

Građani na linku: http://www.zastitapotrosaca.gov.rs/regionalna-savetovalista.php mogu potražiti savetovalište o potrošačkim pravima zaduženo za region koji ih zanima. Potrošači tužbom mogu pokrenuti potrošački spor pred nadležnim sudom, a da pri tome budu oslobođeni plaćanja sudske takse, ukoliko vrednost predmeta spora ne prelazi 500.000 dinara.

 

Lane podnete 64 prekršajne prijave

Tržišna inspekcija – Odelenje Novi Sad po osnovu Zakona o zaštiti potrošača u 2016. godini, na teritoriji Južnobačkog upravnog okruga podnela je Prekršajnom sudu 64 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, saopšteno je iz te inspekcije. osim toga, navodi se da je ta inspekcija donela 24 rešenja kojima je naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, a u odnosu na ukupan broj izvršenih inspekcijskih kontrola, u deset odsto slučajeva utvrđen je prekršaj zbog kojeg je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

„Procenat podnetih zahteva za pokretanje prekšajnog postupka i broj inspekcijskih kontrola je umanjen u odnosu na prethodnu godinu, što je najbolji pokazatelj delotvornosti inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite potrošača”, kaže se u saopštenju, i dodaje da je lane Tržišna inspekcija primila 475 predstavki građana, što je 42 odsto manje nego u 2015, kad je zaprimljeno 675 predstavki.

Raspon kazni za prekršaje utvrđene po Zakonu o zaštiti potrošača kreću se od 300.000 do 2.000.000 za pravna lica, za odgovorno lice u pravnom licu od 50.000 do 150.000 dinara, a za preduzetnike u rasponu od 50.000 do 500.000 dinara.

U Tržišnoj inspekciji kažu da im se potrošači najčešće obraćaju zbog toga što im trgovac nije odgovorio na reklamaciju u zakonom propisanom roku, što je rešio reklamaciju suprotno zahtevu potrošača, što se cena u kasi razlikuje od cene na rafu ili što nisu dobili račun.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *