NALED: Uvesti fiskalne kase za većinu uslužnih delatnosti

NALED: Uvesti fiskalne kase za većinu uslužnih delatnosti

Centralni registar obaveznog socijalnog osiguranja ni dve godine od pokretanja ne radi punim kapacitetom, ocena je Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Fiskalne račune izdaje četiri od 10 firmi u Srbiji, a 45,5 odsto kasa nikada Poreskoj upravi ne šalje izveštaj o transakcijama, sapštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

„Postojeći sistem fiskalnih kasa uveden je pre više od 10 godina i danas je tehnologija koju koristimo zastarela. Država ne samo da preko računa nema uvid koja roba se prometuje i u kojim količinama već nema ni sve podatke o transakcijama“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je veliki broj izuzetaka od obaveze fiskalizacije doprineo konfuziji kod građana ko bi trebalo da im izda fiskalni račun i od koga mogu da traže potvrdu o obavljenoj kupovini.

NALED je predložio uvođenje kasa za većinu uslužnih delatnosti.

Predsednik Udruženja vlasnika računovodstvenih agencija, Jovan Beara, međutim podseća da je umrežavanje u Registar obaveznog socijalnog osiguranja zakonska obaveza za sve institucije.

„Ovako, osim što moraju da unesu podatke o radnicima u Centralni registar, privrednici moraju i da ih odštampaju i dostave institucijama obaveznog socijalnog osiguranja. Dupliran im je posao i povećani troškovi“, kaže Beara.

On navodi primer elektronskih zdravstvenih knjižica koje bi trebalo da budu u upotrebi od sledeće godine i pita da li će se doći u apsurdnu situaciju da i one moraju da budu overene.

Uprkos tome što je problem uočen i dogovorena saradnja, još nije utvrđeno do kada povezivanje s Centralnim registrom treba da bude završeno.

Zato NALED ocenjuje da nema vidljivih rezultata, da su poboljšanja gotovo, te se može smatrati da Centralni registar još nije postigao cilj zbog kojeg je osnovan, a to je uvođenje jednostavnijih procedura i smanjenje troškova za privredu.

Izvor: 29.07.2015.RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *