Namenska industrija ima veliki potencijal

Namenska industrija ima veliki potencijal

Ministar odbrane Zoran Đorđević kaže da namenska industrija u Srbiji ima veliki potencijal, a da će na sajmu naoružanja i vojne opreme biti predstavljeni izvozni aduti – Lazar, Miloš, Nora, Šumadija.

Na sajmu će biti 128 izlagača, otvoriće ga  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Đorđević kaže da to govori koliko je sajam bitan za našu zemlju i vojsku.

„Tu će biti predstavljeno sve što smo do sada radili. Tu imamo nove navođene bombe, lanser 107 milimetara, imamo novu minobacačku municiju komandno vozilo za našeg Alasa koji će uskoro biti testiran, lanser za raketu Šumadija, nova Nora koja ima nove karakteristike“, rekao je Đorđević za RTS.

On kaže da je predsednik države dok je bio na mestu premijera prepoznao potencijal namenske industrije i da se prethodnih godina radilo na tome da se vojna industrija vrati na staze stare slave.

„Od 2012. godine smo tri i po puta povećali izvoz. Prošlu godinu smo završili na 483 miliona dolara, ove godine planiramo 10 do 20 puta više. Dobili smo zadatak da ubuduće do 2020. godine izvoz bude minimum 750 miliona dolara sa tendencijom da bude do milijarde“, pojasnio je ministar.

Najveći aduti za izvoz su Lazar, Miloš, Nora, Šumadija, a pouzdanost i preciznost naoružanja i vojne opreme koja je demonstrirana nedavno u Nikincima, kako kaže, dovela je do toga da je nakon te vojne vežbe stiglo dosta zahteva za kupovinu naoružanja i vojne opreme.

Upitan kada stiži migovi iz Rusije, on je rekao da su tehnički detalji u pitanju i da će to biti vrlo brzo.

Za poslovne goste rezervisani su termini 27, 28 i 29. juna, a za građane 30. juna na sajmu naoružanja.

Đorđević: novi resor, ministarstvo rada – čast i izazov

Ministar odbrane Zoran Đorđević izjavio je 26.juna 2017. godine da mu je čast, ali i veliki izazov, što je dobio ponudu da u novoj vladi vodi Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja.

On je, za RTS, rekao da su njegovo životno opredeljenje finansije i da će fokus i u buduće biti na finansijama, ali i na drugim oblastima kojima se bavi ministarstvo rada.

„Fokus će biti ono što je započela prethodna vlada – ekonomski jaka Srbija i poboljšanje materijalnog položaja naših građana, što je najbitnije“, rekao je Đorđević.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *