Naša zemlja šampion niske inflacije

Naša zemlja šampion niske inflacije

Narodna banka objavila da je Srbija napredovala za 22 mesta u izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma. Prema najnovijem Izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma za 2016. godinu, Srbija je najveći napredak ostvarila u okviru pokazatelja makroekonomskog okruženja, gde je napredovala za 22 pozicije. U okviru ovog „stuba“, kao i prošle godine, po ostvarenoj inflaciji Srbija zauzima prvu poziciju, koju deli sa još 35 zemalja.

– Najboljim ostvarenjem prema kriterijumu inflacije smatra se prosečna godišnja stopa inflacije u intervalu od 0,5 do 2,9 odsto, s obzirom na to da se deflacija smatra podjednako lošom kao i visoka inflacija. Imajući u vidu kretanje cena u prvih osam meseci 2016.godine i našu projekciju do kraja godine, Srbija bi i u narednom izveštaju trebalo da zadrži prvo mesto prema ovom kriterijumu. Na popravljanje konkurentske pozicije Srbije značajno je uticalo i smanjenje budžetskog deficita kao i povećanje nacionalne štednje – navode u Narodnoj banci Srbije.

Pored ocene navedenih stubova, u okviru Izveštaja sprovodi se i anketa o faktorima koji mogu da opterećuju poslovanje u posmatranim zemljama.

Izvor: Novosti

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *