Nastavak mera agrarne politike i u 2015. godini

Nastavak mera agrarne politike i u 2015. godini

 

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je da smanjenje budžeta za poljoprivrednike u 2015. godini neće uticati na 95 odsto korisnika subvencija u poljoprivredi, koji će i ove godine moći da koriste sva sredstva po osnovu mera agrarne politike.
Bogosavljević-Bošković je u izjavi za Televiziju B92 istakla da je smanjenje u agrarnom budžetu rezultat odluke da se racionalno troše sredstva budžeta, da se u ovoj godini subvenciniošu poljoprivredne površine do 20 hektara i da se ne daju subvencije za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta.
Prema njenim rečima, za 95 odsto korisnika subvencija, odnosno za više od 310.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, ništa se neće promeniti u odnosu na prošlu i prethodne godine, iako je budžet za poljoprivrednike smanjen za pet milijardi dinara.
Ona je ukazala na to da je rad resornog ministarstva u prošloj godini obeležilo saniranje posledica poplava, uz napomenu da je uz pomoć donatora obezbeđena i isporučena pomoć u iznosu od 6,6 miliona evra za gazdinstva.
Prema njenim rečima, obezbeđeno je i dodatnih milion i po evra za pomoć poplavljenima u istočnom delu Srbije.
Bogosavljević-Bošković je podsetila na to da od 1. januara mleko na domaćem tržištu ima dozvoljen nivo aflatoksina do 0,05 mikrograma po kilogramu, odnosno nivo koji važi u zemljama EU, ali i dodala da je i dosadašnji nivo aflatoksina u mleku bio zdravstveno bezbedan.
Zbog toga, kako je objasnila, mleko sa većim nivoom aflatoksina neće biti sklonjeno sa polica u prodavnicama.
Kada je reč o zaštiti životne sredine, ona navela da su pripremljena dva projekta za zbrinjavanje opasnog otpada na dve lokacije u Šapcu i Bariču i da se tako Srbija, posle mnogo godina, uhvatila u koštac s tim problemom.
Bogosavljević -Bošković je najavila da će ove godine početi i prva faza sanacije jalovišta rudnika u Zajači.

 

Izvor: Poslovno jutro

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *