Navala Srba na rumunske njive – Zemljište kod komšija jeftinije čak pet puta nego kod nas

Navala Srba na rumunske njive – Zemljište kod komšija jeftinije čak pet puta nego kod nas

Srpski poljoprivrednici, pre svega oni koji žive u blizini granice sa Rumunijom, već su kupili ili bezecovali oranice u toj zemlji, pošto su neke i do pet puta jeftinije od vojvođanskih. Kako nam je nezvanično potvrđeno, Rumuni su otvorili agenciju u Srbiji preko koje se može kupiti i uzeti u zakup poljoprivredno zemljište u toj državi, a zbog cene po hektaru od 2.000 do 2.500 evra, naši veliki paori su pohrlili tamo.

Među prvim kupcima zemlje u Rumuniji je, prema našim informacijama, poljoprivrednik i političar iz pograničnog mesta u Banatu, koji je već uzeo prilično veliki posed.

Ipak, do oranica, koje se kupuju ili iznajmljuju samo u velikim blokovima, moći će da dođu uglavnom bogatiji, jer se radi o skupovima parcela veličine i više od 1.000 hektara.

Stojan Padejski iz udruženja poljoprivrednika „Banatska lenija“ iz Kikinde kaže da je zemlja u Rumuniji, uz granicu, odličnog kvaliteta, da je čuo i za cenu, ali da ne poznaje nikoga ko je već pazario.

– Zemlja je čak i bolja sa one strane granice, ova uz rumunsku granicu verovatno spada u prvu klasu i na njoj se može sejati sve, od soje do kukuruza – kaže Padejski.

Poljoprivredni stručnjak Branislav Gulan kaže za „Blic“ da je cena od 2.000 evra za hektar primamljiva, ako se uzme u obzir da zemlja u Vojvodini, na primer, kod Bečeja, koja je odličnog kvaliteta, a ne nalazi se u prvoj liniji uz magistralni put i kao takva je jeftinija, košta 8.000 evra za hektar.

– Rumunija se može porediti sa bivšom Jugoslavijom. To je oko 10 miliona hektara kvalitetne zemlje. Ta zemlja bolja je od one u Banatu, približna kvalitetu zemlje kod Bečeja, gde je daleko skuplja, od 8.000 evra, pa naviše, sve do 12.000 i 15.000 evra – kaže Gulan.

On smatra da najbolje šanse za kupovinu zemlje u Rumuniji imaju veliki srpski biznismeni.

– Ako uzmemo u obzir da je kod nas prosečna veličina njive 4,5 hektara, a tamo se radi o velikim parcelama, to će kupovati veliki. Cena je takva jer Rumuni nisu sve rasprodali, dobar deo su uzeli Italijani, ali još ima zemlje – objašnjava Gulan, koji dodaje da radna snaga ne bi trebala da bude problem.

Prema njegovim rečima, naši poljoprivrednici mogli bi radnu snagu unajmiti u Rumuniji, ali je to šansa i za naše ljude da odu u Rumuniju, koja je malo brže od nas prošla kroz tranziciju i rade.

Kako smo čuli od nekoliko sagovornika, rumunske oranice posebno su dobre za gajenje žita i suncokreta.

Zakup 20 evra po hektaru

Zakup njiva u Rumuniji višestruko je jefitniji nego u Vojvodini, gde su proteklih meseci znatno porasle cene na javnim nadmetanjima za zemlju. Hektar zemlje može se uzeti za 20 evra, preneo je specijalizovani portal „Agrosmart“, dok u Vojvodini cene idu i preko 500 evra, u zavisnosti od javnih nadmetanja.

 

Izvor: Bic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *