NBS dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca

NBS dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca

Narodna banka Srbije saopštila je danas da je dala prvu dozvolu za izdavanje elektronskog novca.

NBS će 2017. ponuditi uslugu digitalnog novčanika.

NBS navodi da je to prva institucija elektronskog novca koja može da obavlja poslove u domaćem platnom prometu (plaćanja između rezidenata u Srbiji), jer se servisi stranih institucija elektronskog novca (na primer PayPal, Skrill i Payoneer), u skladu sa zakonom, mogu koristiti samo u platnom prometu sa inostranstvom.

U početnoj fazi, kako se dodaje, firma „IPaySee“ će izdavati elektronski novac, pre svega, preko mreže distributera čiji će spisak biti objavljen na internet prezentaciji ove institucije.

NBS očekuje da će najkasnije početkom naredne godine ova institucija u sledećoj fazi ponuditi korisnicima uslugu tzv. digitalnog novčanika, odnosno da će omogućiti kreiranje elektronskog novca u potpuno virtuelnom okruženju uvodjenjem mogućnosti da se stanje elektronskog novca dopunjuje korišćenjem platnih kartica na internetu ili preko mobilnih aplikacija.

„Time bi se stvorili uslovi i za neposredna plaćanja elektronskim novcem na prodajnim mestima, pored toga što će već u početnoj fazi biti omogućeno plaćanje u internet prodavnicama“, saopštila je NBS.

NBS je podsetila da elektronski novac predstavlja potpuno ravnopravnu elektronsku zamenu za novčanice i kovani novac, a obično se koristi za plaćanja putem interneta, aplikacija na mobilnim telefonima, NFC čipa i slično.

Izvor: Blic/Beta

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *