NBS: Ima manje problematičnih kredita

NBS: Ima manje problematičnih kredita

Po preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na kraju decembra 2016. godine iznosi 17,03 odsto, što predstavlja pad od 4,5 procentna poena u odnosu na kraj 2015.

Problematični krediti u bankarskom sektoru Srbije su sada na najnižem nivou u poslednje gotovo četiri godine, što potvrđuje da Strategija za rešavanje problematičnih kredita i relevantni akcioni planovi daju rezultate, saopštila je banka.

NBS je naveo i da je 2016. godine u potpunosti realizovao ciljeve predviđene Akcionim planom za jačanje kapaciteta banaka za rešavanje problematičnih kredita kroz unapređenje restrukturiranja potraživanja, računovodstvenu praksu, unapređenje transparentnosti banaka u pogledu kvaliteta aktive, kroz unapređenje upravljanja kolateralima u bankama, kao i sistema izveštavanja regulatora o strukturi problematičnih kredita.

Narodna banka poručuje da će radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema ostati posvećena daljem rešavanju pitanja problematičnih kredita.
Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *