NBS: Ključna reč u 2015. godini je STABILNOST

NBS: Ključna reč u 2015. godini je STABILNOST

Narodna banka Srbije (NBS) ocenjuje da je u 2015. godini, i pored neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, uspela da obezbedi stabilnost cena, kursa dinara i finansijskog sistema, i da ključna reč koja je obeležila njen rad u prošloj godini jeste – stabilnost.

U protekloj godini inflacija je bila niska i stabilna, i posmatrano međugodišnje, nije prelazila 2,1 odsto, a uprkos brojnim izazovima, uspešno je održana relativna stabilnost kursa dinara, navodi se u današnjem saopštenju NBS.

Zahvaljujući merama koje je donosila NBS tokom 2015. godine, dinarski krediti su značajno pojeftinili, dodaje se i precizira da su kamate na te kredite za građane snižene sa 16,9 na 13,2 odsto, a za privredu sa 10,9 na 7,5 odsto, zaključno sa oktobrom.

„Samo u 2015. godini NBS je sedam puta snižavala referentnu kamatnu stopu – sa osam na 4,5 odsto, čime su stvoreni uslovi da kamatne stope na kredite dalje padaju, i da dođe do oporavka kreditne, a time i ekonomske aktivnosti“.

Najvažnije aktivnosti NBS u 2015. godini

Iz NBS ističu da su 2015. posebnu pažnju posvetili očuvanju stabilnosti finansijskog sistema, i da su zahvaljujući pravovremenim merama i koordinaciji sa Evropskom centralnom bankom tokom „grčke krize“ banke sve vreme poslovale redovno i nesmetano.

Kako se podseća, ove godine su sprovedena i posebna dijagnostička ispitivanja koja su potvrdila da je finansijski sistem solventan i stabilan, da nijedna banka nije imala pokazatelj adekvatnosti kapitala ispod propisanog minimuma od 12 odsto, čime je još jednom potvrđena visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Srbije.

„Važna aktivnost u 2015. bio je i rad na rešavanju pitanja problematičnih kredita, koji je rezultirao Akcionim planom NBS za sprovođenje Strategije za rešavanje problematičnih kredita“, navode iz centralne banke i poručuju da je glavni cilj Strategije unapređenje kreditne aktivnosti, jer se planiranim merama utiče na smanjenje kreditnog rizika u bankarskom sistemu, što bi trebalo da rezultira još nižim kamatnim stopama.

Među značajnim dostignućima je i zaključivanje aranžmana iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, i tri uspešno završene revizije, što je rezultat udruženog rada Vlade i NBS.

Garanciju makroekonomske stabilnosti zemlje predstavlja i više nego adekvatan nivo deviznih rezervi, kao i činjenica da su te rezerve ove godine dopunjene sa oko 600 kilograma zlata, poručuju iz centralne banke.

Iskorak ka modernizaciji

„Zahvaljujući zakonima koje je predložila NBS i čija primena je počela u ovoj godini, napravljen je veliki iskorak u pravcu modernizacije nacionalnog platnog sistema – uvedena je veća sigurnost za klijente, uz istovremeno povećanje efikasnosti platnih transakcija, unapređeni su i prošireni zaštita prava i interesa korisnika finansijskih usluga, i uvedeni bolji i efikasniji mehanizmi za zaštitu naših građana u oblasti osiguranja“.

Usvojene su i izmene i dopune Zakona o bankama, kojima je uspostavljen efikasan i fleksibilan mehanizam za rešavanje slučajeva problematičnih banaka, usklađen s najboljo evropskom i svetskom praksom.

Prioriteti NBS i u 2016. godini ostaće nepromenjeni – održavanje cenovne stabilnosti i očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Time će centralna banka i u narednim godinama nastaviti da doprinosi povoljnom ekonomskom ambijentu za poslovanje i priliv ulaganja, a time i većem privrednom rastu i smanjenju nezaposlenosti, a pre svega boljem životu svih građana Srbije, navodi se u saopštenju NBS.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *