NBS: Nema nijednog zahteva za Telenor banku

NBS: Nema nijednog zahteva za Telenor banku

Narodna banka Srbije saopštila je da je jedino ona nadležna da odlučuje o zahtevu za sticanje vlasništva u Telenor banci i da nije primila nijedan takav zahtev.

Centralna banka se oglasila povodom objave Komisije za zaštitu konkurencije Srbije da je odobrila PPF grupi da preuzme Telenor banku, koja je deo Telenor grupe.

U saopštenju NBS je istakla da od januara ove godine, „kada je odbila zahtev jednog pravnog lica podnet 2017. godine, koje je u ime i za račun fizičkog lica (RSC Investments B. V. Holandija u ime i za račun Elvin Vehip Guria), nameravalo da stekne vlasništvo u Telenor banci, nije primljen nijedan zahtev za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u toj banci, pa ni zahtev PPF grupe“.

Ukazano je da tek posle prijema urednog zahteva za davanje prethodne saglasnosti za sticanje vlasništva u banci, otpočinje postupak ocene podnetog zahteva, te da je NBS jedina nadležna da o tom zahtevu konačno odlučuje.

Zakonom o bankama, kako je podsetila NBS, propisano je da nijedno lice ne može bez prethodne saglasnosti NBS steći direktno ili indirektno vlasništvo u banci koje mu omogućava od pet odsto i više glasačkih prava u toj banci.

Izvor:B92

Foto:Telenor

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *