NBS: Rast BDP u prvom tromesečju 2016. bio 3,5 odsto

NBS: Rast BDP u prvom tromesečju 2016. bio 3,5 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je realni međugodišnji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromesečju 2016. bio 3,5 odsto.

Kako se navodi, u istom periodu, prema fleš oceni Republičkog zavoda za statistiku koja je objavljena 4. maja, industrijska proizvodnja povećana je za 10,5 odsto, a nastavljaju se i pozitivne tendencije u trgovini, građevinarstvu i turizmu.

Dodaje se da je ključni doprinos rastu dao izvoz, gotovo svih grana prerađivačke industrije, a pozitivan doprinos rastu dale su i investicije, što se vidi kroz rast građevinarstva, uvoza opreme i kapitalnih rashoda države.

– Rast ulaganja uz popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa ukazuje na unapređenje konkurentske pozicije Srbije i na održivost ekonomskog rasta – naglašava se u saopštenju.

NBS podseća da je i Evropska komisija prepoznala povoljnije tendencije i da je u svom najnovijem izveštaju Spring 2016 European Economic Forecast, revidirala godišnju projekciju rasta BDP-a Srbije sa 1,6 odsto na dva odsto.

– Najnovije projekcije NBS-a, koje uvažavaju i upravo objavljene rezultate, ukazuju da postoji prostor za značajno popravljanje prognoze rasta BDP-a za 2016. godinu, koja je u februaru iznosila 1,8 odsto – naglašava se u saopštenju.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *