NBS snizila referentnu kamatu na 3,75 odsto

NBS snizila referentnu kamatu na 3,75 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je na sednici 7. septembra 2017. godine da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 3,75 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da je tekuća inflacija niža, kao i da je srednjoročna avgustovska projekcija inflacije manja u odnosu na majsku projekciju, kako za ovu, tako i za narednu godinu, navodi se u saopštenju NBS. 

Prema oceni NBS, niska i stabilna bazna inflacija na nivou od oko 2,0 odsto međugodišnje, koja se u julu spustila na 1,7 procenata, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede unutar granica cilja, ukazuju na to da su inflatorni pritisci i dalje niski. 

Takođe, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, uz ostvaren suficit na konsolidovanom nivou od oko 2,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini godine, konstatuje centralna banka.

Pored toga, kako dodaje, inflatorni pritisci su dodatno oslabili po osnovu nižih uvoznih cena izraženih u dinarima i pada premije rizika zemlje, koja je dostigla najniži nivo otkada se prati za Srbiju. 

Izvršni odbor očekuje da će inflacija u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto uz odstupanja od plus/minus 1,5 procentnih poena. 

NBS smatra da će inflaciju, pored pomenutih faktora, usporavati i visoka baza kod cena naftnih derivata, a od početka 2018. i izlazak ovogodišnjih jednokratnih poskupljenja pojedinih proizvoda i usluga iz međugodišnjeg obračuna. 

„Zbog toga će se inflacija kretati na nižem nivou od trenutnog. U srednjem roku, postepen rast svetskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje u Srbiji delovaće u suprotnom smeru“.

Izvršni odbor je ocenio da kretanja na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu i dalje karakteriše neizvesnost, što nalaže opreznost monetarne politike. Neizvesno je kretanje svetskih cena primarnih proizvoda, a posebno nafte. 

Na međunarodnom finansijskom tržištu, kako ukazuju iz NBS, neizvesnost u najvećoj meri proističe iz divergentnosti monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Federalnih rezervi i Evropske centralne banke, što može da utiče na tokove kapitala prema zemljama u usponu. 

„Ipak, inflacija u međunarodnom okruženju je i dalje niska, a poslednjih meseci, sa iscrpljivanjem efekata rasta cena energenata, dodatno se usporava. Takođe, uprkos ekonomskom oporavku, nema signala da rastu inflatorni pritisci sa strane tražnje i da bi zaoštravanje monetarne politike vodećih centralnih banaka moglo biti brže od najavljenog“, dodaje se dalje. 

Smanjenjem referentne kamatne stope u uslovima niskih inflatornih pritisaka, Narodna banka Srbije pruža dodatnu podršku kreditnoj aktivnosti i ekonomskom rastu, zaključuje se u saopštenju.

Naredna sednica Izvršnog odbora NBS o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 9. oktobra.

Izvor: Tanjug

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *