NBS spustila referentnu kamatnu stopu

NBS spustila referentnu kamatnu stopu

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procenata, tako da ona od danas iznosi 5,5 odsto, saopštava NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da u julu iznosi 1,0 odsto.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu dezinflatorni uticaj većine domaćih faktora, nisku inflaciju u međunarodnom okruženju i stabilizovana inflaciona očekivanja u granicama cilja.

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke sa međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što uz aranžman sa MMF-om i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije istovremeno smanjujući izloženost domaće ekonomije negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u sredu, 19. avgusta 2015. Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. septembra 2015. godine

Kako se očekuje, odluka Izvršnog odbora NBS bi mogla da utiče na stiženje kamatnih stopa na dinarske pozicije. Pored toga, niža referentna kamatna stopa znači i nižu zateznu kamatu na poreske i ostale dugove državnim ustanovama i preduzećima.

Izvor: 13.08.2015. Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *