Ne žuriti s berbom kukuruza

Ne žuriti s berbom kukuruza

U organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 13. septembra 2017. godine održan je radni sastanak, na kojem je bilo reči o stanju na poljima s kukuruzom u AP Vojvodini, s posebnim osvrtom na prisustvo mikotoksina u toj žitarici.

Sa sastanka je upućena preporuka svim poljoprivrednim proizvođačima da sačekaju s berbom kukuruza, da kontrolišu vlagu u zrnu, koja je, po monitoringu tih useva, bez obzira na to što deluje zrelo i suvo – još uvek velika, i da na taj način, u godini u kojoj je suša uzela danak prinosima, smanje svoje troškove za sušenje zrna. Druga preporuka odnosi se na to da se već kod berbe, ako postoji plesnjivost klipa, oni razvrstaju da bi se oštećeno zrno prvo iskoristilo.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi da se primenjuju preventivne mere kao što je dezinfekcija silosa i podnih skladišta pre prijema kukuruza novog roda. Zakonska obaveza skladištara je da u smeštajnim kapacitetima sprovedu dezinfekciju, deratizaciju, dezinsekciju i fumigaciju objekata, što je propisima i regulisano u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i ovom prilikom apeluje na skladištare u AP Vojvodini da postupaju u skladu s važećim zakonskim propisima, kao i preporukama Uprave za zaštitu bilja, Uprave za veterinu i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da bi se izbegle moguće pojave mikotoksina u skladištima i hrani za životinje.

Sastanku se prisustvovali pomoćnici pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petković i Marko Rovčanin, savetnica ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Sanja Bugarski, rukovodilac Prognozno-izveštajne službe Vojvodine dr Dragica Janković, dr Goran Bekavac s Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, dr Olivera Đuragić s Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu i prof. dr Stevan Maširević s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *