Nedelja dualnog obrazovanja od 12. septembra

Nedelja dualnog obrazovanja od 12. septembra

Privredna komora Srbije organizuje Nedelju dualnog obrazovanja, od 12. do 21. septembra, u okviru koje će na okruglim stolovima, radionicama i konferencijama, eminentni predavači i eksperti preneti iskustvo i primere dobre prakse i tako doprineti unapređenju znanja i informisanosti o mogućnostima i izazovima tog modela.

Privredna komora Srbije, polazeći od interesa privrede i pozitivnog iskustva zemalja koje su uvele dualno obrazovanje i zahvaljujući tom modelu svele stopu nezaposlenosti mladih ispod deset odsto, pre gotovo dve godine pokrenula je inicijativu za uvođenje u školski sistem Srbije i u saradnji sa kompanijama, školama i partnerskim donatorskim organizacijama realizuje pilot projekte dualnog modela obrazovanja.

U skladu sa fokusom reformskog procesa u Srbiji – unapređenje formalnog sistema obrazovanja – i potrebe da se sagledaju rezultati i efekti promena, PKS organizuje Nedelju dualnog obrazovanja. Prvi događaj u okviru Nedelje dualnog obrazovanja, 12. septembra, jeste prezentacija ,,Mladi i nezaposlenost – kako uspostaviti snažne veze između obrazovnog sistema i privrede“, na kojoj će dr Ursula Renold, ekspert za dualno obrazovanje i rukovodilac odeljenja za istraživanje obrazovnih sistema Švajcarskog ekonomskog instituta predstaviti model kojim se istražuju uzročno-posledične veze između obrazovnog sistema i stanja na tržištu rada mladih od 15 do 24 godine. Ursula Renold zaslužna je za mnogobrojne inicijative koje su se pokazale kao veoma uspešne za sistem srednjeg stručnog obrazovanja Švajcarske.

Uz podršku partnera iz Švajcarske, 13. septembra biće organizovan Okrugli sto u Užicu, kao i poseta kompaniji Matis iz Ivanjice, jednoj od sedam kompanija koje od septembra ove godine učestvuju u obrazovanju operatera izrade nameštaja po modelu dualnog obrazovanja.

Septembar 15. posvećen je saradnji privrede i obrazovnih institucija u sektoru turizma. Tom prilikom biće organizovan okrugli sto na kome će biti prezentovani i razmotreni svi postignuti rezultati, kao i sledeći koraci na polju uvođenja dualnog obrazovanja, a sve u saradnji sa Švajcarskom organizacijom za saradnju – SDC, Regionalnom razvojnom agencijom VEEDA, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor.

Rezultati projekta Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ ,,Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ , kao i naredni koraci biće predstavljeni predstavnicima medija na radnom ručku, 16. septembra, dok će 19. septembra biti održana radionica sa trgovinskim kompanijama i Trgovačkom školom iz Beograda, u okviru projekta koji PKS realizuje sa PK Austrije ”Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u Srbiji”. Radionica ima cilj da pripremi kompanije za obrazovanje učenika. Ovom prilikom biće potpisan protokol o saradnji Ministarstva prosvete, PKS i Trgovinskog odeljenja Austrije (Austria Advantage), radi preciziranja zadataka svih strana.

U organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, 20. i 21. septembra u održaće se Međunarodna konferencija Zajednička vizija: Obrazovanje za praktično znanje i veštine. Predsednik PKS Marko Čadež, učestvovaće na panelu ”Kako dalje? Izazovi u daljem razvoju sistema srednjeg stručnog obrazovanja i obuka”.

Opširnije najave pojedinačnih događaja nalaze se u rubrici Najava događaja na portalu PKS.

Sve dodatne informacije o događajima u Nedelji dualnog obrazovanja možete dobiti u Centru za dualno obrazovanje, T: 011 4149 441 i 011 3304 532.

Izvor: PKS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *