Negativne kamate na depozite ne bi bile primerene u Srbiji

Negativne kamate na depozite ne bi bile primerene u Srbiji

Potpuno je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka u Srbiji, saopšteno je danas iz Narodne banke Srbije.

NBS ističe da ne primenjuje negativne kamatne stope u monetarnim instrumentima, pa nema osnova ni da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa.

Čak i u zemljama u kojima centralne banke u dužem vremenskom periodu vode politiku negativnih kamatnih stopa, dodaje se u saoštenju, poslovne banke se maksimalno uzdržavaju od primene negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima sa klijentima (privredom i stanovništvom), vodeći računa o održivosti svog poslovanja.

„Primeri poslovnih banaka koje su uvele negativne kamatne stope prema klijentima u ovim zemljama su izuzetno retki i izolovani. Pri tome, primena negativnih kamatnih stopa propisana je samo u specifičnim slučajevima, i to isključivo u poslovima sa velikim korporativnim klijentima za depozite iznad određenih vrlo visoko postavljenih vrednosti“.

Iz NBS ukazuju na to da u Srbiji postoje pozitivne, relativno atraktivne kamatne marže kao razlika između aktivnih i pasivnih kamatnih stopa kako u dinarskom, tako i u deviznom znaku, što omogućava bankama da posluju profitabilno, i da stoga cena koštanja izvora u odnosu na upotrebu sredstava ne može biti opravdanje za razmatranje uvođenja negativnih kamatnih stopa na depozitne poslove.

„Negovanje i unapređenje odnosa sa klijentima u depozitnim poslovima, i uvećanje baze domaćih depozita je od ključnog znažaja za finansijsku stabilnost u Srbiji, što je,  imajući u vidu karakteristike našeg finansijskog sistema, sigurno izraženije u odnosu na zemlje čije centralne banke primenjuju negativne kamatne stope.

Stoga, NBS i na ovaj način nastoji da istakne da pojedine specifične pojave u međunarodnom okruženju nikako nisu primerene i opravdane u domaćim uslovima, niti mogu služiti kao smernice za ponašanje domaćih banaka“, piše u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *