Nema mogućnosti za plasman

Nema mogućnosti za plasman

U Komercijalnoj banci potvrdili su za „Blic“ da kod njih više nije moguće otvarati nove štedne račune u švajcarskoj valuti.

– Kao i druge banke, takvu poslovnu odluku smo doneli zbog nemogućnosti da plasiramo švajcarce, ali i nemogućnosti da na svoju štednju u švajcarcima u inostranstvu ostvarimo pozitivnu kamatu – navode u Komercijalnoj banci.

– Na takvu odluku bili smo prinuđeni kako bismo zaštitili poslovanje. S jedne strane, banke u Srbiji danas nemaju šta da rade sa švajcarcima jer više ne odobravaju kredite u toj valuti. S druge strane, ukoliko ovu valutu želimo da oročimo u inostranstvu, umesto profita, sada imamo gubitke. Banke u inostranstvu, naime, danas na oročene švajcarce zaračunavaju negativnu kamatu. Ukoliko, recimo, oročimo 10.000 švajcaraca, za samo mesec dana gubimo 78 evra – kažu u jednoj banci za „Blic“.

U Narodnoj banci Srbije kažu da ove mere nisu njihove i da ih donose banke.

– Banke odlučuju da li će primati pojedine valute i da li će preduzimati mere u cilju smanjenja depozita u nekoj od valuta, a imajući u vidu da se na štednju u švajcarcima primenjuje negativna kamata, i to u značajnijem procentu nego na depozite u evrima – navode u NBS za „Blic“.

Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ kaže da se švajcarac pokazao kao „prilično nestabilna i nepredvidiva valuta“.

– Švajcarska je prošle godine potrošila preko 23 milijarde švajcaraca da bi odbranila kurs, ali domaću valutu ipak nije mogla da obuzda. Banke su tako došle u situaciju da ne znaju šta da očekuju na duži rok – ocenio je Uzelac za „Blic“.

Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *