Neophodno otkloniti necarinske barijere

Neophodno otkloniti necarinske barijere

Inicijativa o pokretanju dijaloga s hrvatskim kolegama da bi se i Hrvatska otvorila za srpske kompanije, a koju je najavio premijer Aleksandar Vučić, različito je shvaćena u dvema susednim zemljama. Naime, stiče se utisak da su srpski privrednici tu najavu shvatili kao signal da se omogući veći proboj na police hrvatskih trgovinskih lanaca.

Hrvatska strana je u inicijativi da se hrvatsko tržište otvori, na isti način kako je to Srbija učinila za brendove koji dolaze iz Hrvatske, videla pre svega priliku za regionalno povezivanje da lokalne igrače ne bi pojeli globalni. Istovremeno, srpska privreda je u toj najavi videla i šansu da se kroz dijalog otklone necarinske barijere.

Predstavnici hrvatske privrede, međutim, kategorički odbijaju to da imaju diskriminatorski stav prema srpskim firmama. Hrvatski ministar privrede Ivan Vrdoljak je u izjavi Tanjugu pozvao srpske privrednike da ulažu u Hrvatsku jer im se na taj način, kako je rekao, otvaraju vrata za evropsko tržište od 500 miliona ljudi i negirao postojanje bilo kakvih necarinskih barijera.

Međutim, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da u poslednja dva meseca PKS vodi intenzivniji dijalog s Hrvatskom gospodarskom komorom na rešavanju problema male prisutnosti srpskih brendova na hrvatskim policama, pre svega na otklanjanju necarinskih barijera. U PKS-u preciziraju da se pod necarinskim barijerama podrazumeva komplikovana zakonska regulativa, preveliki broj dozvola i saglasnosti koje treba obezbediti, zatim, otežana registracija lekova i proizvoda za zaštitu bilja iz Srbije, prisutna negativna percepcija proizvoda iz Srbije na tržištu Hrvatske i mnoge druge stvari.

Čadež se osvrnuo i na problem većeg prisustva hrvatskih brendova na srpskim policama, i naveo da to zahteva ozbiljniji pristup i dijalog s trgovinskim mrežama i trgovinskim lancima da bi se srpskim brendovima omogućio bolji plasman.

Srbija više izvozi nego što uvozi

Trgovinska razmena između Srbije i Hrvatske je od januara do aprila u odnosu na isti period lane, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, više je išla naruku Srbiji jer je izvoz u Hrvatsku porastao oko 18 odsto, a uvoz oko 14. U Srbiji, po proceni PKS-a, trenutno posluje oko 280 hrvatskih kompanija.

U Hrvatskoj posluje nešto više od deset firmi iz Srbije. Ukupna vrednost hrvatskih investicija u Srbiji je, po podacima Hrvatske narodne banke, oko 680 miliona evra, dok je iznos srpskih ulaganja u Hrvatskoj, po procenama, bar deset puta manji.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *