Nevreme poprilično oštetilo useve u novosadskom ataru

Nevreme poprilično oštetilo useve u novosadskom ataru

Još je rano govoriti o tome koliko je štete nevreme nanelo ratarskim kulturama na Čeneju, gde je napadalo nekoliko centimetara leda. U drugim naseljima na području novosadske opštine padala je obilna kiša, ali su poljoprivrednici podjednako zabrinuti za ovogodišnji rod jer tolike padavine ne gode usevima.

Čenejski ratari nisu odmah nakon nevremena ulazili na njive jer im se od velikog blata teško moglo prići. Tek za nekoliko dana znaće se kolika šteta je pričinjena, pod uslovom da kiša opet ne pada jer, u zavisnosti od toga u kojem uzrastu su biljke biće i njihov oporavak. A ovogodišnja setva je kasnila dvadesetak dana zbog kiša i zime.

Duž atara u Čeneju, osim kukuruza, soje i suncokreta, nisu posejane povrtarske kulture, osim paradajza na manjim parcelama, koji je led sasvim uništio.

Na nekim parcelama vidljivo je da je stradao suncokret, ali nije oštećen pođednako na svim oranicama. Na nekima je led potukao i 70 odsto zasada.
„Leda je bilo dva prsta“, kaže predsednik Udruženja  poljoprivrednika i stočara Srbije Svetozar Murgaški.

Osim suncokreta, kaže, led je potukao i kukuruz, koji će na nekim njivama morati da se preseje.

„Ratare je najviše zabrinula velika voda u oranicama koja nije oticala pa je juče na njivama bilo debelih kora blata nastalih zbog sunca“, kaže Murgaški.

Dok Čenejce brine kako će podneti štetu jer većina useva nije osigurana, u Futogu gledaju u nebo nadajući se da će ih ledeni i kišni oblaci zaobići.

„Strašno je bilo u utorak po podne, iz pravca Čelarevo se bio nadvio veliki oblak, tukao je led, dok smo u tišini posmatrali kuda se oblaci kreću“, kaže Miloš Radojčić, koji pod futoškim nebom ima hektar jagoda upravo dospelih za berbu.

Jagode su dobro rodile ove godine pa računa da će ih biti oko 15 tona, ali zbog ćudi klime ne razmišlja o zaradi jer treba još tri sedmice  dok rod ne obere.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *