NIS ostvaruje najveću dobit, FIAT najveći izvoznik

NIS ostvaruje najveću dobit, FIAT najveći izvoznik

Kompanija NIS Gaspromnjeft vodeća je u Srbiji po neto dobiti i prihodima u 2014, dok je u istoj godini najveći izvoznik kragujevačka kompanija Fiat, pokazala je „Biznis top lista” koju tradicionalno obavljuje magazin „Biznis i finansije”.

NIS je prošle godine ostvario neto dobitak od 30,56 milijardi dinara, dok je drugi na listi Telekom Srbija sa 16,88 milijardi dinara, zatim sledi Telenor sa 10,55 milijardi dinara, Tarket sa 7,57 milijardi i Tigar tajers sa 4,96 milijardi dinara neto dobiti.

U prvih deset kompanija sa najvećom neto dobiti zanimljivo je da je polovina u većinsko državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave.

To su Telekom Srbija, JKP Beogradske elektrane, aerodrom Nikola Tesla, Termoelektrana Nikola Tesla i Elektromreža Srbija.

Kompanija NIS je vodeća i po ostvarenom poslovnom prihodu koji je prošle godine iznosio 247,62 milijarde dinara.

Među pet najvećih su i EPS Snabdevanje, FIAT automobili Srbija, EPS i Telekom Srbija.

U „Klubu 10” najvećih po poslovnom prihodu, pet kompanija je iz energetsko sektora, tri posluju u sektoru trgovine, jedna u oblasti telekomunikacija, a jedna u automobilskoj industriji.

Pozicija na listi najvećih 50 izvoznika je nešto drugačija, pošto je prvoplasirani FIAT automobili Srbija koji je prošle godine izvezao za milijardu evra više od drugoplasiranog NIS-a.

Status najboljih izvoznika iz prethodnih godina zadržali su i Tigar tajers, Železara Smederevo, a među prvih pet je i Simens.

Ujedno su NIS, FIAT i Simens među prvih pet najvećih uvoznika.

U publikaciji objavljene su rang liste 150 vodećih preduzeća po neto dobiti i ostvarenom poslovnom prihodu na osnovu podataka Agencije za privredne registre sa presekom stanja 27.oktobra ove godine.

Rangirana su i vodeća preduzeća po okruzima u Sbriji, sa izlisanim podacima za prvih 20 firmi po dobiti i poslovnom prihodu.

Posebno je analizirano poslovanje 16 sektora u prethodnoj godini, kao i rezultati banaka u prvoj polovini 2015. Na osnovu podataka Narodne banke Srbije, dok su rang liste 50 najvećih izvoznika sačinjene na osnovu podataka kompanije za istraživanje i analizu tržišta CUBE Risk Managment Solutions.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *