Nova generacija bioloških đubriva

Nova generacija bioloških đubriva

U Novom Sadu, u utorak, 10. decembra, u sali P1 Poljoprivrednog fakulteta, s početkom u 10 časova, biće održana Tribina o novoj generaciji  bioloških đubriva NAGRO.

U generaciji bioloških đubriva NAGRO  ruski naučnici su povezali najnovija dostignuća molekularne biologije sa nanotehnologijom. Ovo đubrivo je ispitano i već se primenjuje u raznim klimatskim zonama svih bivših republika SSSR, od sadašnjih članica EU – Estonije, Letonije, Litvanije, do Kazahstana, kao i u afričkim zemljama i jugoistočnoj Aziji. NAGRO je visoko koncentrovano tečno bio-organsko đubrivo, koje deluje i kao bio-fungicid, bio-insekticid, stimuliše biohemijske procese tokom klijanja semena i formiranja korena. Kao rezultat primene formira se duboko razvijen korenov sistem koji prodire u dublje slojeve zemljišta, povećava se lisna površina i obezbeđuje osnova za fotosintezu. NAGRO đubrivo, takođe, povećava otpornost na nepovoljne klimatske faktore (suša, niske temperature), povećava produktivnost, ubrzava zrenje plodova, poboljšava njihov kvalitet povećanjem sadržaja proteina, šećera, vitamina i smanjuje količinu nitrata i nitrita.

Korišćenje tehnologija NAGRO omogućava smanjivanje upotrebe mineralnih đubriva i sredstava za zaštitu bilja za 30 do 70%, bez gubitka prinosa i kvaliteta proizvodnje.

Predavači su gosti iz Rusije –  Vladimir V. Kakakulev, rektor orenburškog Državnog agrarnog univerziteta, doktor agronomije, naučnik i dobitnik najviših državnih priznanja u toj oblasti; Galina Vasiljevna Petrova, prorektor, profesor orenburškog Državnog agrarnog univerziteta, predsednik Saveta prorektora za nauku poljoprivrednih fakulteta Rusije, doktor agronomije, dobitnih najviših državnih priznanja u toj oblasti; Sergej Vasiljevič Sorokun, viši naučni saradnik orenburškog Državnog univerziteta; Vladimir Ilič Gluhovski, kozački general, glavni ataman Orenburške kozačke vojske u penziji; prof. Radmila Vojnović, direktor d.o.o.“ČVK RIA“ i d.o.o. „NANO RUS“

Izvor: Agroservis

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *