Novac za poljoprivrednike stiže krajem godine, a najbolje će proći oni koji ispunjavaju ove uslove

Novac za poljoprivrednike stiže krajem godine, a najbolje će proći oni koji ispunjavaju ove uslove

Vlada Srbije utvrdila je uslove za korišćenje novca iz IPARD fondova u 2017. godini, po kojima će se srpskim paorima, u zavisnosti od projekata, finansirati od 50 do 70 odsto vrednosti njihovih investicija.

Tako je bar definisano nedavno usvojenim pravilnicima o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava i fizičku imovinu koja se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih i ribarskih proizvoda, čijim donošenjem su stvoreni uslovi za korišćenje 175 miliona evra briselskih para. Ovim dokumentima je utvrđeno da je minimalan iznos povraćaja 10.000 a maksimalan dva miliona evra. Da bi se do ovih bespovratnih para došlo, za svaku od mera su utvrđeni posebni uslovi, kojima se između ostalog predviđa da poljoprivrednik ili poljoprivredno gazdinstvo, koje koristi neki od oblika državne subvencije, neće moći da dobije pare iz IPARD fondova za isti projekat. Ono što je važno da se zna, to je i da su mere kontrole trošenja novca izuzetno stroge i da podrazumevaju proveru od projektovanja investicije, njene izgradnje i pet godina nakon završetka. Drugim rečima, predviđeni su zaštitni mehanizmi kako bi se sprečile zloupotrebe u nenamenskom trošenju ovih para.

Stručnjaci tvrde da je dobro što su najzad otklonjene prepreke za deblokadu ovih para, ali upozoravaju da su procedure za njihovo dobijanje komplikovane i da srpskim paorima treba pomoć da bi ih savladali.

– Dokumentacija koja je potrebna da bi se ispunili uslovi za konkurs je komplikovana i bez pomoći stručnjaka na lokalu poljoprivrednici neće moći da se snađu. Pored toga, ona je i skupa jer se mora između ostalog uraditi i biznis plan. Zato bi morala da se uradi edukacija jer postoji opasnost da se zbog malog propusta ostane bez novca. Pored toga, paorima mora da se kaže ključna stvar, a to je da se novac dobija tek po završetku investicije, odnosno da oni moraju da ga obezbede, bilo iz kredita ili proizvodnje – kaže poljoprivredni analitičar Branislav Gulan.

Inače, očekuje se da se konkurs raspiše krajem novembra ili početkom decembra, jer bi 24. novembra Srbija trebalo da dobije akreditaciju od Evropske komisije.

Privilegovan položaj mladih do 40 godina sa planinskih područja

Ako je suditi po onome što je predviđeno, u preraspodeli novca će najbolje proći mladi iz planinskih područja koji imaju do 40 godina, kojima se može vratiti čak 70 odsto vrednosti investicija u fizičku imovinu. Oni imaju privilegovaniji položaj i kod kupovine mašina, opreme za plastenike, sistema za navodnjavanje, s tim što im je jasno određen spisak iz kojih zemalja mogu da ih nabavljaju.

Izvor: Blic

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *