Nove tehnologije strateški prioritet Srbije

Nove tehnologije strateški prioritet Srbije

Srbija se nalazi na dobrom putu primene novih tehnologija, ali je neophodno da ih građani još više prihvate i koriste, jer živimo u svetu koji se očigledno uveliko promenio, ocenjeno je 2. novembra 2016. godine na otvaranju konferecije „BIZIT“.
Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ukazala je da se trenutno među prvih šest najuspešnih kompanija u svetu nalazi pet koje se bave savremenim tehnologijama, a da je pre deset godina situacija bila potpuno obrnuta i da je među prvih deset bio samo Majkrosoft koji je iz ove oblasti.
– Očigledno je da se svet uveliko promenio. Vlada Srbija je shvatila značaj savremenih tokova, što se videlo i u ekspozeu premijera Aleksandra Vučića koji je ukazao da je razvoj novih tehnologija među strateškim prioritetima Vlade – naglasila je Matić.
Ona je kazala da je u toku donošenje Strategije i zakona koji treba da doprinesu daljem razvoju novih tehnologija, i ujedno definišu mere koje su potrebne u digitalnoj transformaciji zemlje.
Nema straha od smanjenja broja radnih mesta
U tim merama, kako je ukazala, jesu podsticaji domaćih patenata i proizvodnja sopstvenih proizvoda, ali i da se IT koristi u što više drugih grana industrije.
Kao jedna od ključnih mera jeste razvoj kadrovskih potencijala, dodala je Matićeva ukazujući da je digitalna transformacija Srbije počela, što se vidi iz brojki, jer 99,1 odsto preduzeća ima internet, ali samo 22,6 odsto zapošljava stručnjake iz ove oblasti.
Ona je istakla da su neophodne mere kako bi se kod građana podstaklo poverenje u nove tehnologije, u cilju da ih više koriste.
– Novi zakon o elektronskom dokumentu uvodi novinu – elektronski potpis u Klaudu koji će omogućiti da na lakši način potpisuju elektronska dokumenta sa bilo kojeg uređaja povezanog na internet. U zakonodavnom smislu približili smo se pravilima EU. Transformacija će dovesti i do rasta BDP-a. Ne treba se plašiti smanjenja broja radnih mesta zbog uvođenja novih tehnologija, jer za svako zatvoreno radno mesto otvoriće se novo – rekla jee Matićeva.
Olakšice za građane
Direktor Direkcije za e-upravu u Minsitarstvu državne uprave i lokane samouprave Dušan Stojanović rekao je da se država trudi da bude motor digitalne transformacije i da se nalazi na dobrom putu, na šta ukazuje rang na svetskim listama.
Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *