Novi porez na imovinu, ko će biti u plusu

Novi porez na imovinu, ko će biti u plusu

Posle perioda rasta poreskih zaduženja na imovinu, po svemu sudeći velikom delu građana Srbije iduće godine stižu rešenja sa manjim iznosima. To je rezultat odluka lokalnih vlasti koje su početkom nedelje utvrdile koje će kriterijume oporezivanja primenjivati u idućoj godini. Za čak 60 odsto objekta u Beogradu porez će biti manji.

Promenom zona, vrednosti kvadrata ili stope amortizacije, većina vlasnika stanova biće na dobitku. Najviše oni na Čukarici u blizini Makiša, koji prelaze iz druge u petu zonu pa im sledi poresko umanjenje za 42 odsto, iza njih su žitelji Surčina sa 40 odsto. Zbog većeg odbitka na starost objekta i ostali će biti u plusu.

„Krajnji efekat za svakog pojedinačno vidi se tek nakon donošenja rešenja, oko 450.000 objekata će imati smanjenje utvrđenog poreza za 2016. godinu“, kaže Slavica Gvozdić iz Uprave prihoda Beograd.

U Kruševcu, Kragujevcu, Jagodini, Pančevu zbog korekcija neki vlasnici stanova su u plusu drugi u minusu.

„Smanjenje poreza imamo od tri do osam odsto u trećoj i četvrtoj zoni, a u petoj zoni imamo povećanje“, objašnjava Milica Marjanović iz Uprave prihoda u Pančevu.

Gradski čelnici Leskovca, Paraćina i gotovo svih manjih opština smatraju da su i ranijih godina porez pravedno odredili, pa izvore za veće prihode traže na drugi način.

Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac, kaže da će rešenja za 2016. biti identična. „Ono što radimo i što smo radili u 2015. jeste da širimo bazu. Cilj lokalne samouprave je da svi plaćaju manji iznos, a ne da pojedinci plaćaju veliki iznos“, kaže Milanović.

Poznavaoci poreskih prilika kod nas kažu da je takav smer u oporezivanju očekivan, ali i da građani moraju da znaju na šta se troši novac od poreza.

„Mislim da je u redu da lokalna samouprava kaže – okej ljudi, više smo prikupili nego prošle i pretprošle godine, mogli smo ovo da uradimo, da asfaltiramo put, sredimo grejanje u nekoj školi, ali smo u prilici da vam smanjimo poresko opterećanje jer vi svi sada plaćate“, kaže Aleksander Grunauer iz nemačke organizacija GIZ.

Iako je i do sada postojala zakonska mogućnost da se oporezuju nelegalni objekti, mnoge lokalne samouprave to nisu činile. Zbog toga se očekuje da će zbog procesa ozakonjenja lokalne kase biti punije, iako je porez manji.

Izvor: 03.12.2015.RTS

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *