Novi pravilnik o naplati PDV kreće u januaru

Novi pravilnik o naplati PDV kreće u januaru

Početak primene novog pravilnika o evidenciji poreza na dodatu vrednost (PDV) neće biti još jednom odložena i on će po svemu sudeći početi da se primenjuje od 1. januara 2018. godine.

Primena ovog dokumenta već “kasni” godinu dana jer je trebala  da počne u januaru ove godine, ali je zbog brojnih primedbi pre svega Unije poslodavaca Srbije i Saveza računovođa i revizora Srbije primena je odložena za godinu dana. Međutim, iako se pomenute organizacije i dalje protive uvođenju novih propisa, oni će početi da se primenjuju za mesec dana.

Udruženju računovodstvenih agencija Vojvodine (UVRA) smatraju da bi od primene pomenutog pravilnika trebalo odustati, jer je on izuzetno komplikovan i nije u skladu sa politkom EU u ovoj oblasti. Pored toga Svetska banka će novčano ove godine pomoći Srbiji da pojednostavi zakone i druge propise o porezima, dok pomenuti pravilnik ide sasvim u suprotnom smeru.
Do sada se čulo mnogo argumenata protiv pravilnika i jedna od ključnih stvari na koju se pozivaju protivnici je to što je, kako tvrde, Pravilnik ovom trenutku suprotan sa evropskom praksom. Tamo se trude da evidenciju o ovom porezu što više uproste, dok smo mi na putu da ga dodatno zakomplikujemo. Srbija će uskoro početi pregovore o Poglavlju 16 u EU koje  se baš odnosi na poreze i zato je i sihronizacija u tom pogledu neophodna.
– Redovno plaćanje PDV moguće je pratiti i sa deleko skromnijom evidencijom ako su propisi dobro koncipirani – kaže predsednik UVRA-e,  Jovan Beara – Recimo u Irskoj  dokument sličan pomenutom pravilniku  predviđa samo deset stavki. U Nemačkoj je to 45 stavki, Mađarska ima oko 90 stavki i oni su najobimniji ali opet “skromniji” od nas. Mi već pratimo preko sto stavki, a sa novim pravilnikom bi ta brojka trebala da se još poveća. To znači da će sve agencije imati dodatne troškove nabavke novog softvera i dodatni posao.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji, Stiven Ndegva kaže da je ova institucija namenila 300 miliona evra za pomoć Srbiji u 2018. Deo novca predviđen  je za pojednostvaljivanje  zakona i drugih propisa o porezima. Novine  koje će to doneti trebale bi da zažive tokom naredne godine. Cilj je da se preduzećima olakša proces plaćanja poreza i da u toj oblasti zaživi jednostavniji i efikasniji način obračuna i kontrole.

U Uniji poslodavaca Srbije smatraju da je broj propisa koji reguliše PDV prevelik jer Srbija pored Zakona o PDV-u ima o tome još tri uredbe i 31 pravilnik koji omogućavaju njegovu primenu. Ukoliko bi se na ovu šumu propisa dodao još i komplikovan pravilnik to bilo dodatno opterećnje za obveznike.

Državnu kasu Srbije sa oko dve trećine pune porezi i od toga skoro polovinu čini baš novac od naplate PDV-a. Obzirom da je kod nas nivo sive ekonomije i dalje visok, procena je da zbog aktivnosti u sivoj zoni, Srbija ostane bez 300 miliona evra poreza godišnje te posmatrano iz tog ugla nije čudo što država želi da ima pojačanu kontorolu…

– Što je sitem koji se primenjuje kod poreza komplikovaniji to su i šanse za zloupotrebu veće – objašnjava Beara, -Bojim se da bi se to dogodilo i kod nas. Pored toga dodatne administrativne komplikacije ne bi doprinele da nastavimo da idemo napred na duing biznis listi, već naprotiv.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *