Novi Sad, Inđija, Zrenjanin, Vršac – kičma IT sektora

Novi Sad, Inđija, Zrenjanin, Vršac – kičma IT sektora

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za unapređenje IT sektora, kojim se ove godine predviđa ulaganje od 10 miliona evra u obezbeđenje prostora za tehničke fakultete.

Cilj je da tehnički fakulteti u Srbiji narednih godina prošire kvote za prekvalifikaciju 1.000 osoba i druge aktivnosti namenjene poboljšanju uslova poslovanja startap kompanija. Jedan od ciljeva je da se dođe do IT kadrova, bilo formalnim bilo neformalnim obrazovanjem, a prema ovom aktu Srbija bi u narednih pet godina trebalo da poveća godišnji neto izvoz IT sektora sa trenutnih 400 miliona evra na 1,5 milijardu evra.

Kursevi prekvalifikacije najpre će biti organizovani za test-grupu od 100 građana. U njihovu prekvalifikaciju država će uložiti 150.000 evra, a uslov za besplatnu prekvalifikaciju imaće oni koji polože test i nemaju IT obrazovanje. Uz to, na tehničke fakultete u Srbiji naredne godine biće upisano više studenata, odnosno biće povećane kvote za upis srednjoškolaca zainteresovanih  za IT sektor.

Direktor Vojvodina IT klastera Milan Šolaja ističe da od Akcionog plana očekuje samo postavljanje scene za sve ono što će svi  morati da urade kako bi se Srbija uvela u red bogatih zemalja.

Savetnik za investicije i ekonomiju u kabinetu srpskog premijera Nemanja Stevanović nedavno je istakao da bi Srbija do 2020. godine od izvoza informacionih tehnologija mogla da zaradi milijardu evra. On je najavio i da se očekuju investicije od oko 25 miliona evra u IT park u Inđiji koji, prema njegovim rečima, izrasta u pravi “sajber grad”. Naime, indijska kompanija Embasi grupa je u aprilu 2012. godine započela realizaciju investicija u Srbiji izgradnjom informatičko-tehnološkog parka u Inđiji, a planirano je da on bude izgrađen na 25.000 kvadratnih metara i zaposli 15.000 stručnjaka. Očekuje se da bi ceo projekat mogao biti završen ove ili naredne godine.

Nakon Beograda, Inđije, Novog Sada i Majdanpeka, nedavno je Vršac postao peti grad u Srbiji, koji je dobio svoj Startit centar i već okupio veliki broj Vrščana i Vrščanki zainteresovanih za IT sektor. Startit centar Vršac nalazi se u Centru „Milenijum” i ima za cilj da podstakne dalji razvoj lokalne IT zajednice i dodatno je učvrsti.

Pre nekoliko dana dvadesetak zrenjaninskih institucija, među kojima su škole, fakulteti, ali i kompanije iz IT i drugih sektora privrede, osnovale su u ovom gradu Zrenjaninski IKT klaster. Cilj osnivanja je da Zrenjanin u narednih pet godina postane jedan od pet najinteresantnijih i najznačajnijih IT centara u Srbiji, a očekuje se da u tom periodu bude edukovano i osposobljeno za rad 1.000 IT stručnjaka, koji će biti angažovani u ovom sektoru i raditi u svom gradu za natprosečna primanja. Ideja je i da u narednih pet godina više desetina IT kompanija pokrene svoje poslovanje upravo u gradu na Begeju.

Posebno mesto u IT sektoru Srbije ima Vojvodina IKT klaster iz Novog Sada, a veliki doprinos u obrazovanju inženjera u IT sektoru, koji su potrebni tržištu očekuje se od Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, koji treba da bude završen do polovine naredne godine.

Lj. Malešević

Već se radi i gradi

Među merama iz Akcionog plana je i predlog da se ljudima iz struke dozvoli da predaju na fakultetima, čime bi se nadoknadio nedostatak predavača i profesora u ovoj oblasti. U planu je i izgradnja nove lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, a već je započeta izgradnja IT parka i dodatnog prostora na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *