Novkabel” bi da se otarasi zgrada koje ne koristi

Novkabel” bi da se otarasi zgrada koje ne koristi

Novosadska fabrika kabela „Novkabel” oglasila je prodaju više zgrada pa je prva pomisao bila da svojevremeno ugledna fabrika u metalskom kompleksu na ovdašnjem i stranom tržištu krčmi imovinu.

Međutim, istina je sasvim drugačija jer nijedan od oglašenih objekata za prodaju nije u krugu fabrike već prekoputa „Novkabela”.

– Prodajemo nekretnine koje fabrika nikada nije koristila već je samo imala troškove plaćajući dažbine državi – te objekte je koristio DTD koji je sada u stečaju  – objašnjava direktor „Novkabela” Zoran Stanojević, i dodaje da se u pokušajima domaćinskog poslovanja mora voditi računa o svakom dinaru. – Fabrika radi punim kapacitetom i ništa što je u krugu fabrike neće se otuđivati.Činimo sve da povratimo ugled „Novkabela” kakav je imao nekada u metalskoj privredi. Do kraja februara imamo ugovorene poslove za Rusiju vredne tri miliona evra pa praktično ceo januar i februar radimo za rusko tržište, premda imamo i drugih poslovnih partnera. Odnedavno smo počeli da radimo i za multinacionalnu kinesku kompaniju „Huavej”, za koju iz Novosadske fabrike kablova treba da izađe 58 tona kablova – isitiče direktor.

Dodaje da  se radi i za domaće tržište i da očekuje poslove i na velikim tenderima.

Osnovni proizvod „Novkabela” su kablovi raznih vrsta, gumirani, naftni, termoplastični, bezhalogeni, telefonski, kablovi za elektroakustiku i elektroniku…

– Fabrika čija je imovina već dve godine u potpunosti opet državna sada ima tri stotine radnika i obaveze prema njima, dobavljačima, bankama i državi izmiruje na vreme. Radimo po Unapred pripremljenom planu reoganizacije i rezultati u proteklo pola godine pokazuju da se i u državnim fabrikama može dobro privređivati. Takav vid poslovanja predstavlja i vid patriotizma jer je „Novkabel” bio div u metalskom kompleksu, ne samo Srbije već i u nekadašnje SFRJ. Pokušavamo da vratimo stare kupce i istovremeno nađemo nove poslovne partnere. Zbog toga nam je plan da zaposlimo još radnika, a zbog specifičnosti proizovoda, oslonićemo se u odabiru radne snage i na Fakultet tehničkih nauka – naglašava direktor Stanojević.

Podsećamo da je „Novkabel” od početka tranzicije dva puta menjao vlasnike: prvobitno ga je bio kupio „Ist Point” u vlasništvu Zorana Drakulića.

Z.Delić

Zgrade bez dozvole za gradnju

Na prodaju su četiri zgrade bez građevinske dozvole nad kojima „Novkabel” nema prava svojine već državine. Objekti zauzimaju više od tri hektara, a ukupna površina parcele je četiri hektara i 32 ara. Početna cena je više od 108 miliona dinara. Zainteresovani prijave treba da dostave do 25. januara do 12 časova i istog dana u 14 časova one će biti otvorene. U oglasu je skrenuta pažnja na to da saglasnost treba da se dobije od Ministarstva privrede i da će tek onda izabrani ponuđač sklopiti ugovor o kupoprodaji polovine idealnih delova nepokretnosti.

Izvor: Dnevnik

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *