NOVO UPOZORENJE: Prezaduženi svet pred talasom bankrota

NOVO UPOZORENJE: Prezaduženi svet pred talasom bankrota

Globalni finansijski sistem je postao opasno nestabilan i mogao bi da se suoči sa talasom bankrota finansijskih institucija, ali i država, tvrdi funkcioner Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

NOVO UPOZORENJE: Prezaduženi svet pred talasom bankrota

Ovo dramatično upozorenje izrekao je nekadašnji glavni ekonomista Banke za međunarodna poravnanja William White, sadašnji predsedavajući Odbora za ekonomske i razvojne preglede pri OECD.

„Dugovi su nastavili da se gomilaju poslednjih osam godina i dostigli su takve nivoe na svakom kraju sveta da su postali potencijalni uzroci katastrofe“, izjavio je White za britanski Telegraph.

Njegovim tvrdnjama daje za pravo i statistika. Ukupni javni i privatni dug u zemljama u razvoju popeo se na 185 posto BDP, što je najviši nivo u istoriji. U članicama OECD dug je dostigao 265 posto BDP, 35 posto više pre izbijanja finansijske krize 2007. godine.

„Zemlje u razvoju bile su deo rešenja nakon propasti banke Lehman Brothers. Sada su deo problema“, dodao je White.

Kako je ocenio, najveći otpisi dugova prete evropskim poveriocima s obzirom na to da evropske banke sede na bilion evra nenaplativih kredita. Ka tome, snažno su izložene zemljama u razvoju, upozorio je White.

Izvor: BiZlife

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *