Novosadski studenti česti na stranim fakultetima

Novosadski studenti česti na stranim fakultetima

Više od 200 studenata Novosadskog univerziteta protekle školske godine putovalo je u Evropu kako bi, kroz program razmene, dodatno usavršili znanje stečeno na osnovnim studijama ili dobili diplomu master, odnosno doktorskih studija u inostranstvu. Prema podacima iz ranijih godina, novosadski studenti su među brojnijima na programima razmena. Osim studenata, preko 160 zaposlenih na fakultetima otišlo je na neki evropski univerzitet. Ipak, iako postoje stipendije na svim nivoima, najmanje odlazaka do sada realizovano je na doktorskim studijama, tvrde u Kancelariji za Međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu.

– Ono što je ohrabrujuće je da je tih razmena sve više, budući da naši univerziteti u Srbiji imaju sve više bileteralnih ugovora, potpisanih sa partnerskim univerzitetima u Evropi, pa Novi Sad nije izuzetak ni u kom smislu – rekao je saradnik za informisanje u fondaciji „Tempus“ Goran Bogunović, dodajući da kroz Erazmus plus program studenti iz Srbije i regiona dobijaju značajno veće iznose za stipendiranje nego studenti iz zemalja Evropske unije.

Ukoliko studenti odluče da na razmenu odu posredstvom tog programa, imaju zagarantovanu stipendiju u iznosu od 750 do 850 eura, a tačna suma zavisi od zemlje u koju se ide i troškova života.

– Od tih para student treba da finansira sebi smeštaj i hranu, a nekad je istim pokriveno i zdravstveno osiguranje, a ono što je bitno je da su školarina i putni troškovi uvek pokriveni samim programom pa student sa te strane nema nikakvih obaveza – kazao je Bogunović i dodao da stipendije za celokupne master studije iznose 1.000 evra mesečno. – Suštinski to je dovoljno da studenti podmire osnovne potrebe.

Novosadski studenti najčešće odlaze u Španiju, Rumuniju, Poljsku, Nemačku, Finsku i Grčku. Saradnica u Kancelariji za međunarodnu saradnju na Filozofskom fakultetu Kristina Ivšić rekla je za „Dnevnik“ da u odnosu na prošle godine studenti imaju veće šanse za odlazak u inostranstvo i da za njih ima puno više mesta, te da na tom fakultetu povratne informacije od studenata i zaposlenih koji odlaze uvek dobiju zahvaljujući upitnicima koje popunjavaju kada se vrate.

– Trudimo se da im usput pomognemo ukoliko imaju bilo kakvih problema, a ukoliko ne znamo ili ne možemo da rešimo problem, uputimo ih na nekoga ko može – kazala je naša sagovornica. – Na Filozofskom fakultetu je stvarno dobro organizovana ovakva mreža podrške, a na svakom odseku postoji akademski koordinator koji je zadužen za studente koji odlaze, ali i one koji dolaze, pa se sa njima dogovaraju o svemu.

Ona je rekla da se studenti uvek vraćaju sa sjajem u očima i sa mnogo prijateljstava i kontakata koje su stekli u inostranstvu, a koja će im značiti u budućnosti. Osim toga, ona smatra da je to idealna prilika da studenti usvoje znanja koja ovde ne mogu.

Po rečima Gorana Bogunovića, pre odlaska studenti potpisuju tzv. ugovor o učenju, koji potpisuju i njihov matični, kao i univerzitet u koji odlaze, a kojim se predviđaju svi uslovi i mogućnosti studiranja na stranom univerzitetu. Upravo tim ugovorom predviđeno je ono što najviše muči studente, tačnije, informacije o tome koliko će im i koji ispiti biti priznati kada se vrate u Srbiju.

– O tome treba da se obaveste kroz ugovor pre odlaska, a moguće je izabrati uvek više predmeta od onoga što će biti priznato, jer se i to beleži na papir koji ima pravno dejstvo – kazao je Bogunović, dodajući da se o tome studenti konsultuju sa profesorima sa svog matičnog fakulteta.

Studenti na razmenu mogu da idu jedan ili dva semestra i to od druge godine osnovnih studija, a nakon završetka istih, mogu da se prijave na konkurs za celokupne master i doktorske studije u trajanju od dve do četiri godine, na kojima stiču diplomu univerziteta na koji odu.

V.Bijelić

Životna škola

Studentkinja turizma Antonija Sudarević otišla je u okviru razmene u Španiju, gde ostaje još jedan semestar.

– Veoma sam zadovoljna ovim programom, jer sam od početka studija želela da odem negde na razmenu, koja je po mom mišljenju mnogo više od samog studiranja na stranom univerzitetu – rekla je ona i dodala da joj je to odlična škola, jer je upoznala mnogo ljudi iz svih krajeva sveta i raznih kultura. – Pored učenja imala sam priliku da često putujem i obiđem Španiju, a ovde je moguće aplicirati za razne poslove i praksu.

Izvor: Dnevnik

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *