Obilne kiše pogodoju kukuruzu i soji

Obilne kiše pogodoju kukuruzu i soji

Ratari odahnuli: obilne kiše dobrodošle njivama sa kukuruzom i sojom. Veća vlaga pogoduje posebno kasnim sortama.

Oblaci koji su prekrili Vojvodinu obradovali su ratare, jer padavine, kako kažu stručnjaci, odgovaraju kukuruzu i soji, a posebno kasnijim sortama ovih rataskih kultura. One će, naime, dobro “naliti” zrno, i samim tim, i prinos će im biti bolji.

Kukuruz je, kako objašnjava dr Goran Bekavac, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, u Srbiji sejan na oko 950.000 hektara, a u Vojvodini je “zauzeo” oko 620.000 hektara.

– Godina je, do sada, bila idealna za kukuruz, a i ova kiša nije mu napravila problem, već je dobrodošla – objašnjava Bekavac – Biljkama bi veće probleme mogla da napravi jutarnja magla, koja je relativno rano krenula i dosta dugo se zadržava, pa pogoduje razvoju fuzarijuma, ali, pošto su gotovo sve njive sa kukuruzom u odličnoj kondiciji, ne očekujem da to napravi veću štetu.

Bekavac, takođe, navodi kako ima i slučajeva preranog “starenja” biljke, ali, da ni to nije zabeleženo u većem obimu, pa se, samim tim, može očekivati odličan rod kukuruza.

– Čak i ako prosečan rod bude bio šest tona, a verujem da će biti znatno veći, trebalo da, sa 950.000 hektara uberemo 5,5 miliona tona kukuruza – Srbija troši oko 4,5 miliona, pa će kukuruz biti odličan izvozni potencijal.

I soji, koja je, kako navodi dr Jegor Miladinović, iz istog instituta, sejana na više od 160.000 hektara, dobro će doći padavine.

– Soja voli kišu sve do same žetve – ukazuje Miladinović. – Ove padavine posebno pogoduju kasnijim sortama, koje su još u fazi nalivanja zrna, ali, ne smeta ni ranijim sortama. Sama godina je bila jako dobra za soju i sigurno je da će prinos biti bolji nego lane, ali, naravno, rano je da se o tome govori, dok god kombajni ne uđu u njive.

Sunce za suncokret

Za razliku od soje i kukuruza, njivama sa suncokretom koji je ove godine zauzeo više od 200.000 hektara, kako ukazuje dr Velimimr Radić, iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, kiša nije prijala.

– Suncokretu, čija je žetva na pragu, sada odgovaraju sunčani dani – predočava Miladinović. – Ako bi kiša duže trajala, mogla bi da dovede do razvoja truleži, a to bi se, samim tim, negativno odrazilo i na prinos, koji bi ove godine trebalo da bude solidan.

Sirovine i najjeftinije

I pored dobrih izvoznih rezultata, ne radujem se tome što Srbija izvozi neprerađen kukuruz, kao da smo nerazvijena zemlja – nezadovoljan je Bekavac. – Kada bismo taj kukuruz koristili kao stočnu hranu i izvezli šunku, stišnjenu ili suvu, kulen, ili druge vrste mesnih proizvoda, prihod bi nam bio kudikamo veći…

Izvor: Večernje novosti

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *