Obrazovanje po meri privrede NJUZVIKOVA KONFERENCIJA: Najveće kompanije podržavaju koncept dualnog obrazovanja

Obrazovanje po meri privrede NJUZVIKOVA KONFERENCIJA: Najveće kompanije podržavaju koncept dualnog obrazovanja

Interesovanje za konferenciju pokazale su i najveće kompanije koje posluju u Srbiji: „Hemofarm“, „Delez“, „Koka-Kola“, „Filip Moris“, „Bambi“, „Ikea“, NIS, „Srbijagas“…

Magazin Njuzvik 17. maja organizuje konferenciju pod nazivom „Obrazovanje po meri privrede – dualno obrazovanje“, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, Privredne komore Srbije, Nemačko-srpskog privrednog udruženja, kao i kompanija „Hemofarm“, „Delez“, „Koka-Kola“, „Filip Moris“, „Bambi“, „Ikea“, NIS, „Srbijagas“…

Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova i komunikacija „Hemofarma“, kaže da je obrazovanje jedno od krucijalnih problema savremenog društva i kod nas.

– Za Srbiju i njenu budućnost važni su paralelni napori – ka podizanju preduzetništva i uključivanju preduzetništva u sistem dualnog obrazovanja. Dobijamo trostruko: preduzetnike koji sami kreiraju svoju budućnost, sistem obrazovanja oslanja se na stvarne potrebe, ali najvažnije je da mladi unapred računaju na svoju budućnost – smatra Savić.

Bojana Mucić, menadžer ljudskih resursa „Koka-Kola Helenik Srbija“, ističe da je zapošljavanje mladih važno za njihovu kompaniju.

– Ostvarili smo dugoročna partnerstva sa FON i Ekonomskim fakultetom, pomoću kojih pomažemo studentima da bliže upoznaju biznis – predavanja naših menadžera, radionice. Već tri godine realizujemo program letnjih praksi Coke Summership, koji je izuzetna prilika za mlade ljude da steknu iskustvo u poslovnom okruženju, a mnogi od njih postali su i naše kolege – ističe Mucićeva.

Za kompaniju „Bambi“ koncept dualnog obrazovanja je budućnost.

– Kao i svakom većem poslodavcu koji je geografski izmešten iz većih akademskih centara, a upravlja brojnim procesima, ovakav oblik obrazovanja je od ključnog značaja. Ono pruža nezamenljiv period obostranog upoznavanja i definisanja želja i mogućnosti – kažu u „Bambiju“.

PROJEKAT „TIM ZA SRBIJU“

Aleksandar Jakšić sa Ekonomskog fakulteta, rukovodilac „Tima za Srbiju“, na konferenciji će predstaviti detalje novog dualnog sistema.

– Projektom „Tim za Srbiju“ uspeli smo da okupimo i podstaknemo rukovodstvo države, profesore i privrednike da po ugledu na najrazvijenije evropske države kreiramo adekvatan model koji će podstaći najbolje studente da ostanu u Srbiji – kaže Jakšić i ističe da su dobili podršku premijera Vučića.

Izvor: Kurir

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *