OČEKIVANJA MMF Ove godine rast BDP 2,5 odsto, izazovi – javni dug, EPS, RTB Bor i Resavica

OČEKIVANJA MMF Ove godine rast BDP 2,5 odsto, izazovi – javni dug, EPS, RTB Bor i Resavica

Misija MMF, predvođena Džejmsom Rufom, nakon četvrte i pete revizije stend baj aranžmana (SBA) sa Srbijom saopštava da očekuje da će u 2016. godini realan rast BDP biti 2,5 odsto, kao i da će Srbija nastaviti sa daljom finansijkom konsolidacijom. U saopštenju MMF navodi da su zadovoljni do sada ostvarenim rezultatima, a da su ključni izazovi ta Srbiju u narednom – smanjenje visokg nivoa javnog duga, nastavak racionalizacije u javnom sektoru i odlučnije restrukturiranje velikih državnih preduzeća, uključujući EPS, RTB Bor i Resavicu.

Vučić o razgovorima sa MMF: Biće teško, najteže u EPS, ove godine bez posla još 7.000 ljudi
Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su teški zadaci pred Srbijom posle razgovora sa misijom MMF, da će najteži biti oni u vezi sa racinalizacijom i sistematizacijom EPS i da je u okviru racionalizacije za ovu godinu predviđeno da još blizu 7.000 ostane bez posla.
Pročitaj još
– Dobri rezultati ekonomskog programa Srbije se nastavljaju – kaže Ruf u saopštenju i dodaje:

„Ekonomski rast jača, podržan značajnim investicijama i povećanjem neto izvoza. Inflacija je ostala na niskom i stabilnom nivou, mada ispod cilja, zbog uvoznih cena i cena prehrambenih proizvoda koje su bile niže od očekivanih. Eksterni deficit bilansa tekućih transakcija opada zahvaljujući značajnim izvoznim rezultatima. Sada očekujemo da će u 2016. godini realan rast BDP iznositi 2,5 procenata, a inflacija 1,3 procenta“.

Procena rasta BDP sa 1,8 podignuta na 2,5 odsto zbog dobrih rezultata

On je danas na konferenciji za novinare u Vladi Srbije izjavio da je nakon ove posete Beogradu postignut dogovor na nivou tima vezano za četvrtu i petu reviziju aranžmana, i dodao da je zbog dobrih rezultata, MMF podigao procenu rasta BDP Srbije za ovu godinu sa 1,8 na 2,5 odsto BDP.
– Sa tehničkom vladom i NBS imali smo dobre razgovore i postignut je dogovor na nivou tima za politike koje su neophodne da se realizuju da bi se završile četvrta i peta revizija aranžmana – rekao je Ruf na završnoj konferenciji u Vladi Srbije.

Sporazum do kraja avgusta
Ovaj sporazum, objasnio je, još podleže potvrdi od strane nove vlade, kao i završetka aktivnosti na dogovorenim strukturnim merama. Takođe, ukazao je, očekuje se i potvrda ocene od strane borda direktora MMF.

– Nadamo se da će do kraja avgusta to biti završeno – izjavio je Ruf.
Dodatnih 147 milona evra na raspolaganju

Okončanjem revizija, dodatnih 117 miliona SDR (oko 147 miliona evra) biće stavljeno na raspolaganje Srbiji u okviru SBA, čime će ukupan raspoloživi iznos dostići 608 miliona SDR (762 miliona evra).
Vlasti Srbije su najavile da ne nameravaju da povlače sredstva raspoloživa u okviru aranžmana, navodi se u saopštenju MMF.

Fiskalni rezultati značajno bolji od projektovanih
U saopštenju MMF i Džejmsa Rufa navodi se još i da srpske vlasti nastavljaju da postižu važan napredak u fiskalnoj konsolidaciji.

„Dobri fiskalni rezultati iz 2015. godine nastavljaju se i u 2016, ciljevi u okviru programa za kraj marta su realizovani, a većina u značajnoj meri i prebačena. Pod uslovom da se do kraja godine nastavi bolja naplata prihoda i racionalno izvršenje budžetskih rashoda, u 2016. godini deficit opšteg nivoa države bi trebalo da opadne na oko 2,5 procenata BDP, u poređenju sa prvobitnim ciljem od četiri procenta BDP, čime bi bila zabeležena još jedna godina fiskalnih rezultata koji su značajno bolji od projektovanih“, navodi se u saopštenju.

Ključni izazovi – šta Srbija mora da uradi
Od izazova koji očekuju Srbiju u narednom periodu, MMF navodi da visok javni dug Srbije treba da počne da beleži stabilan i održiv pad. Potrebno je nastaviti sa reformom državne uprave u saradnji sa Svetskom bankom, a neophodno je i jačanje okvira za javne investicije.

Potrebna je i odlučnija reforma državnih preduzeća, uključujući velika javna i rudarska preduzeća, navodi MMF u sapštenju i dodaje je potrebno odlučnije restrukturiranje velikih državnih preduzeća, uključujući EPS, RTB Bor i Resavicu.

Restrukturiranjem do sigurnih radnih mesta
„Jedini održiv način da se zaštite radna mesta u državnim preduzećima, a da se pritom ne poseže uvek iznova za sredstvima poreskih obveznika da bi se preduzeća spasavala, jeste njihovo restrukturiranje da bi se obezbedila njihova održivost na komercijalnim osnovama“, saopštava MMF.

Misija konstatuje i da reforma finansijskog sektora dobro napreduje i da će doprineti življoj ekonomskoj aktivnosti putem unapređene finansijske stabilnosti i intermedijacije.

Plan reformi u finansijskom sektoru za 2016. godinu fokusiran je na dve oblasti, navodi MMF.
„Kao prvo, na reformu državnih finansijskih institucija i, kao drugo, na punu implementaciju strategije za rešavanje problematičnih kredita – što već doprinosi smanjenju visokog nivoa problematične aktive u kreditnim portfeljima banaka“, zaključuje se u saopštenju.
Misija MMF, koju je predvodio Ruf, boravila je u poseti Beograd u periodu od 9. do 21. juna radi razgovora o četvrtoj i petoj reviziji stend baj aranžmana iz predostrožnosti koji je Srbija sklopila sa MMF.
Izvor: Blic

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *