Od 1. juna Zakon o predžetvenom finansiranju

Od 1. juna Zakon o predžetvenom finansiranju

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će od 1. juna početi da primenjuje Zakon o predžetvenom finansiranju, a uspostavljanje tog sistema omogućiće poljoprivrednicima da lakše dođu do finansijskih sredstava koristeći kao zalog budući rod, izjavila je Tanjugu šef odseka za analitiku i statistiku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Milica Jevtić.

“Taj sistem finansiranja podrazumeva da će poljoprivredni proizvođači imati olakšan pristup finasijskim sredstvima jer će kao zalog za obezbeđenje pozajmice koristiti buduću poljoprivrednu proizvodnju i neće morati da polažu hipoteku kao obavezan način osiguranja kakav je do sad bio slučaj”, objasnila je Jevtić.

Ona je podsetila da je to u najvećem broju slučajeva bilo ograničavajuci faktor za dobijanje kredita.

Novi sistem predviđa da korisnici predžetvenog finansiranja budu fizička i pravna lica i preduzetnici i da se sve ove kategorije mogu naći na strani dužnika i imati ulogu poverioca, precizirala je Jevtić.

Ona očekuje da će najčešći slučaj biti da fizička lica dobiju pozajmice od banaka i prerađivača, kao pravnih lica, ali i dodala da će i drugi poljoprivredni proizvođači moći da ih finansiraju kroz ovaj sistem, ako nađu interese za to. “Važno je pomenuti da će ugovor o finansiranju biti obavezan, poverilac i dužnik će morati da potpišu i da registruju taj ugovor u Agenciji za privredne registre (APR), i on će biti garant ispunjenja obaveza i prava iz ugovora”, dodala je Jevtić.

Jevtić je istakla da su u toku intenzivne pripreme i uspostavljanje svih mehanizama za početak primene ovakvog načina finansiranja. “Ministarstvo trenutno radi na uspostavljanju posebnog registra ugovora o finansiranju koji će voditi Agencija za privredne registre i sve zaloge će se upisivati u taj registar, tako da će se time obezbediti transparentnost, s obzirom da će i registar biti javan i na taj način omogućiće zaštita i poverioca i dužnika”, navela je Jevtić.

Takođe, radi se i na pripremi pravilnika koji treba da bude usvojen tokom maja i taj pravilnik će se odnositi upravo na taj registar, čime će biti završen komplet zakonskih akata neophodan da bi se počelo sa primenom ovog načina finansiranja.

Jevtić je napomenula da Zakon predviđa ovakav način finansiranja u oblasti biljne proizvodnje, ali je u planu da zakonski okvir bude proširen u budućnosti, tako da se i stočna grla mogu koristiti kao zaloga buduće proizvodnje. “Mi smo veoma ponosni na činjenicu da je Srbija prva zemlja u Evropi, koja primenjuje zakon o predžetvenom finansiranju”, naglasila je Jevtić, dodajući da se taj sistem trenutno uvodi još u Rusiji, Ukrajini i Bugarskoj, ali one još uvek nisu donele taj zakon, niti su spremne za implementaciju pomenutog sistema.

Brazil je prva zemlja na svetu koja je uvela taj zakon i uspostavila taj sistem još 1994. godine, sa veoma pozitivnim iskustvima, tako da se danas otprilike pet milijardi dolara godišnje finansira kroz predžetveno finansiranje i na taj način finansira najveci deo brazilske poljoprivrede, ukazala je Jevtić. “Očekujemo da će vremenom i kod nas da zaživi taj sistem, samo je potrebno vreme da se poljoprivredni proizvođači, ali isto tako i banke i prerađivači, naviknu i pripreme da koriste ovakav način finansiranja”, zaključila je Jevtić.

Izvor: Agro News

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *