Od oktobra manji nameti za platne kartice

Od oktobra manji nameti za platne kartice

Namera NBS da ograniči proviziju koju banke obračunavaju trgovcima kad kod njih kupci plaćaju platnim karticama mogla bi građanima da omogući plaćanje „plastikom“i na kioscima, ali i da snizi cene. Ove provizije su kod nas i do tri odsto cene proizvoda, a u EU 0,2-0,3 odsto.

Visoke naknade banaka i kartičarskih organizacija, poput „Vize“, godinama upropašćavaju male radnje, koje zbog toga stavljaju ključ u bravu, povećavaju cene ili ukidaju plaćanje „plastikom“. Sada Narodna banka Srbije (NBS) priprema propis koji će prvi put regulisati visinu bankarskih provizija na transakcije platnim karticama.

Građani oštećeni

Ovo je zajednička provizija banaka i kartičarskih organizacija, kao što su „Viza“ i „Masterkard“, a u bankama baš njih optužuju za veliki trošak koji imaju male radnje. Ove trgovine moraju ukupno da plate proviziju od tri odsto iznosa koji im plati kupac, a s obzirom na to da su im marže relativno niske, često ostaju bez zarade. Trgovci zato povećavaju cene, ukidaju plaćanje karticama ili prave sebi manjak. Oko 6,3 miliona građana koji imaju kartice oštećeni su zbog viših cene i nemogućnosti da plaćaju karticom.

Mlađan Šumić, predsednik Društva trgovaca Novi Sad, kaže za Kurir da u oktobru očekuju novi propis NBS o ograničavanju provizija prilikom plaćanja karticama. On ističe da bi to bila veoma dobra stvar jer je sadašnje stanje neizdrživo za male trgovce. Na pitanje da li bi to moglo da znači niže cene u radnjama odgovara da su retki trgovci koji su zbog visokih provizija povećavali cene jer bi tako oterali kupce, a i nemoguće je da imaju različite cena za plaćanje u kešu i „plastikom“.

Na cigarete 15 dinara

– Na paklicu cigareta od 200 dinara provizija za plaćanje karticom koju moramo da platimo je 15 dinara, a naša zarada je oko pet dinara. Zato, na primer, nema plaćanja karticom u kioscima, jer je njima prodaja cigareta 80 odsto prometa. Ograničavanje provizije bi moglo da poveća broj terminala za plaćanje karticama i da ih uvede i u kioske – smatra Šumić.

NBS o proviziji

BEZ REŠENJA ZA BANKOMATE

U NBS kažu da su intenzivno radili na pripremi propisa kojim će se pitanje provizija prvi put urediti, a posebno imajući u vidu značaj visine ovih provizija za male trgovinske radnje, zanatske radnje… – Kod rešavanja ovog pitanja NBS ima u vidu i Uredbu o mulitilateralnim provizijama za plaćanja zasnovana na platnim karticama u EU usvojenu 8. juna, koja počinje da se primenjuje od 9. decembra – dodaju u NBS.

Na pitanje da li će propisom regulisati i provizije koje banke naplaćuju građanima prilikom korišćenja kartica, u NBS odgovaraju da će o detaljima javnost biti pravovremeno obaveštena

Izvor: Kurir

 

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *