Odgovornom politikom NBS doprinela rastu BDP-a

Odgovornom politikom NBS doprinela rastu BDP-a

Narodna banka Srbije je postizanjem i očuvanjem finansijske i cenovne stabilnosti u protekle dve godine na najbolji način doprinela ubrzanju rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji je u 2016. godini iznosio 2,8 odsto, izjavila je 1. avgusta 2017. godine guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Tabaković je, podnoseći izveštaj o radu NBS za 2015. i 2016. godinu skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javih sredstava, rekla da je centralna banka u protekle dve godine ispunila svoje zakonske obaveze.

„Za godinu dana, inflacija je svedena sa 12,9 odsto, koliko je iznosila u oktobru 2012. godine na 2,2 odsto u oktobru 2013. godine. Sada četiri godine nakon toga inflacija je niska i stabilna“, rekla je Tabaković.
Prosečna međugodisnja stopa rasta inflacije u 2016. je, prema njenim rečima, iznosila 1,2 procenta, a godinu dana pre toga 1,4 odsto.

Ističući da je uspešnim sprovođenjem monetarne politike u tom periodu NBS smanjila istorijski teret hiperinflacije iz 90-ih godina i time ojačala kredibilitet centralne banke, Tabaković je navela da su to potvrdile i međunarodne rejting agencije ocenom da je kredibilitet NBS zarađen.

Guverner NBS je posebno ukazala na rast poverenja građana i privrede u dinar, dodajući da je podršku procesu dinarizacije prošle godine dala i prva emisija dinarskih hartija od vrednosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), budući da su sredstva od te emisije bila namenjena kreditiranju domaće privrede.

Izvor: Tanjug

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *