Odlični rezultati Viktorija grupe

Odlični rezultati Viktorija grupe

Kompanija Viktorija grupa je u prvih šest meseci ove godine prihodovala 191,4 miliona evra, što je za 31,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Identičan rast ostvaren je u prihodima od prodaje, a samo izvoz zabeležio je rast od 26 odsto uz vrednost preko 78 miliona evra.

Kako kažu iz kompanije, time je Viktorija grupa dodatno učvrstila svoju poziciju najvećeg neto izvoznika prehrambeno-prerađivačkog sektora u Srbiji.

Dobre poslovne rezultate potvrđuje i EBITDA koja je veća za skoro 100 odsto u poređenju sa periodom januar-jun 2014. godine. U prvih šest meseci ove godine u budžet Republike Srbije uplaćeno je 3,96 milijardi dinara na ime poreza, doprinosa i drugih dažbina.

Direktor operacija Viktorija Grupe Nikola Vujačić izjavio je da su odlični finansijski pokazatelji za prvih šest meseci ove godine rezultat unapređenja produktivnosti, određenih promena u poslovnoj i komercijalnoj politici i optimizacije poslovanja koji su započeti prošle godine.

Intenzivan desetogodišnji investicioni ciklus u vrednosti preko 200 miliona evra, omogućio je, kako je naveo, uvećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta, kao i proširenje asortimana proizvodima sa visokim stepenom finalizacije.

„U narednom periodu u fokusu će biti dalji razvoj poslovanja naše fabrike Sojaprotein uz orijentaciju na proteinske proizvode dodate vrednosti sa primenom u prehrambenoj industriji“, dodao je Vujačić.

Nakon puštanja u rad pogona za proizvodnju tradicionalnih sojinih koncentrata pre nepune tri godine, Vujačić tvrdi da su ove godine dobijeni pozitivne efekte te investicije.

„S obzirom da poslujemo sa proizvodima koji se kotiraju na svetskim berzama i da smo kao izvoznik prisutni na preko 40 svetskih tržišta koja posluju u raznim valutama, uveli smo hedžiranje robe i valutno hedziranje. Samo u 2015. godini dobit na bazi hedžinga iznosila je skoro milion evra“ dodao je Vujačić.

On je istakao da u drugom polugođu očekuje još veći rast prihoda od prodaje, a samim tim i poslovnu dobit.

Izvor: 06.08.2015.B92

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *