Održan seminar STEČAJNI POSTUPAK U PRAKSI

Održan seminar STEČAJNI POSTUPAK U PRAKSI

1U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad, 28. januara 2015. godine održan je instruktivni seminar-radionica Stečajni postupak u praksi koji je u potpunosti posvećen praktičnom prikazu kompletnog stečajnog postupka, u skladu sa najnovijim Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, sa naglaskom na ključnim izmenama i njihovom primenom u praktičnom radu, u vođenju stečajnog postupka.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o stečaju (Sl. Glasnik R.Srbije br.83/2014), doneo je i proširivanje delokruga poslova stečajnog upravnika, a takođe i jedinstveno uredio prava, obaveze, dužnosti i zadatke stečajnog upravnika, koje su se ranije posredno, a u praksi nedosledno, izvodile iz drugih propisa.

Stečajni postupak je kompleksan proces, započet u momentu gašenja privrednog subjekta, trajnije nesposobnog za izmirivanje obaveza određenih zakonom, koji se vodi nad tim privrednim subjektom, sada stečajnim dužnikom. Kompletan proces stečajnog postupka, od otvaranja do postupka zaključenja, stečajni dužnik ima status pravnog lica a rukovodi njegovim poslovima i zastupa ga stečajni upravnik, koji najnovijim zakonskim rešenjem, ima status službenog lica i legitimaciju koju može da upotrebljava samo za službene radnje u granicama zakonskih ovlašćenja.

Ovaj seminar je usklađen sa Odlukom ALSU, br. I-01-1042014-03, od 31.01.2014. godine, kojom se ovaj seminar u organizaciji RPK Novi Sad priznaje stečajnim upravnicima u postupku podnošenja zahteva za izdavanje ili obnavljanje licence stečajnog upravnika!

Predavači na seminaru: Jasmina Zjalić – teoretičar i praktičar sa bogatim iskustvom u stečajnom pravu i Jelena Nestorov Bizonj – aktivni licencirani stečajni upravnik sa praktičnim iskustvom, su obradili sledeće teme:

  • Osvrt na izmene zakona o stečaju u odnosu na poverioce, sa praktičnom primenom na sam tok stečajnog postupka.
  • Izmene u odnosu na ulogu stečajnog sudije i privremenog stečajnog upravnika u skladu sa pravima koje prostiču vezano za isplatne redove, formiranje klasa poverilaca i glasanje
  • Prikazi modela-obrazaca za postupanja poverilaca vezano za izmene zakona
  • Prikaz sprovođenja stečajnog postupka u praksi, od dobijanja rešenja do zaključenja postupka
  • Komunikacija stečajnog upravnika sa poveriocima

NAMENJEN je: stečajnim upravnicima bez praktičnog iskustva, njihovim asistentima i knjigovođama, advokatima, predstavnicima kompanija, banaka i osiguravajućih kompanija, poveriocima u stečajnom postupku i potencijalnim kupcima.

Radi otklanjanja dilema i nejasnoća u primeni Zakona o stečaju, učesnici su postavili niz pitanja vezanih za: informisanje stečajnih organa, pobijanje pravnih radnji, ostvarivanje prava poverioca u skladu sa njihovim statusom, visinu nagrade stečajnog upravnika i sl.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *