Održana radionica Besplatno usavršavanje preduzetnika u Evropi

odrzana-radionica-besplatno

Održana radionica Besplatno usavršavanje preduzetnika u Evropi

IMG_3538Besplatna radionica za mlade preduzetnike održana je 22. januara 2016. godine u RPK Novi Sad u zajedničkoj organizaciji sa Univerzitetom u Novom Sadu, na kojoj su predstavljeni projekti Erazmus za mlade preduzetnike i Evropska preduzetnička mreža.

Skup je, u ime organizatora, otvorila JELENA S. STANKOV, koordinator za obrazovanje RPK Novi Sad, koja je pozdravivši prisutne, naglasila da je radionica organizovana u cilju pružanja informacija mladim preduzetnicima o mogućnostima, konceptu i pogodnostima pristupa novom tržištu, o potencijalnim prilikama za saradnju sa inostranim partnerima. Saradnja će im olakšati pokretanje novog ili jačanje već postojećeg preduzeća.

Pored toga, najavila je i predstavljanje Evropske mreže preduzetništva i dosadašnje rezultate, iskustva i benefite besplatnog usavršavanja mladog preduzetnika iz Italije kod preduzetnika u Novom Sadu.

Najpre je VLADIMIR NIKIĆ, član projektnog tima Erasmus projekta i član Evropske mreže preduzetništva, predstavio Evropsku preduzetničku mrežu (Enterprise Europe Network) čiji je cilj da pomogne, kako istraživackim grupama, tako i malim i srednjim preduzećima u Srbiji da ostvare kontakte sa potencijalnim partnerima u zemlji i inostranstvu i uspešno konkurišu za razvojne projekte, kao i za ostale vidove komercijalne saradnje.

Evropska mreža preduzetništva (EEN) je najveća mreža za poslovnu podršku malim i srednjim preduzećima, koja obezbeđuje informacije za razvoj poslovanja i pronalaženja poslovnih partnera u više od 50 zemalja u svetu.

Promoviše preduzetnički duh i kulturu poslovanja na evropski način, preporučuje poznavanje relevantnog zakonodavstva Evropske unije i pomaže domaćim preduzećima da pristupe tržištima Evropske unije. Pored toga, daje informacije o mogućnostima učešća u evropskim programima i fondovima, organizuje B2B događaja i matchmaking (pronalaženje ino-partnera), daje podršku inovatorima, preduzetnicima i naučno-istraživačkim institucijama u vezi sa transferom tehnologija, pronalazi poslovne partnere u inostranstvu i vrši razmenu tehnoloških profila i informacija o izvorima finansiranja inovacija.

Posredstvom ove mreže (EEN) više od 100 srpskih preduzeća uspostavilo je poslovnu saradnju i potpisalo ugovore sa preduzećima iz inostranstva. Više informacija o ovome na: http://een.ec.europa.eu, / www.een.rs, e- mail:een-srbija@uns.ac.rs.

U drugom delu radionice, predavač: Doc. dr MLADEN RADIŠIĆ, ekspert iz oblasti projektnog menadžmenta, član projektnog tima Erasmus projekta, član Evropske mreže preduzetništva, učesnik više evropskih i nacionalnih projekta predstavio je projekat Erasmus projekat.

IMG_3543

Ovaj projekat je program prekogranične razmene koji pruža priliku novim ili preduzetnicima sa preduzetničkim duhom, da uče od iskusnijih preduzetnika koji vode male biznise u drugim državama učesnicama Programa.

On takođe daje i i mogućnost da iskusni preduzetnici iz Srbije svoja znanja i iskustva podele sa mlađim kolegama iz Evrope. Bez obzira da li ste nov ili iskusniji preduzetnik, Program nudi snažnu dodatnu vrednost za vaše poslovanje: moguće beneficije koje uključuju razmenu znanja i iskustva, mogućnosti umrežavanja sa partnerima širom Evrope, nove komercijalne odnose ili inostrana tržišta.

Polaznici radionice su dobili inofrmacije o mogućnostima profesionalnog višemesečnog besplatnog usavršavanja u inostranim preduzećima za mlade preduzetnike (do 3 godine postojanja preduzeća) i nezaposlene, i dobili odgovore na pitanja:

  • Kako mogu da pronadjem adekvatnu kompaniju?
  • Da li mogu da učestvujem u usavršavanju, s obzirom na moje godine i oblast kojom se bavim?
  • Koje benefite da očekujem od boravka u kompaniji u inostranstvu?
  • Kada najranije mogu da počnem sa usavršavanjem?
  • Zašto bi moje preduzeće uopšte bilo domaćin nekome iz inostranstva?
  • Koje koristi može imati moja kompanija?
  • Šta su moje obaveze?

Na kraju je gospodin IVAN IVANOVIĆ, vlasnik i direktor agencije TOTAL IDEA iz Novog Sada, predstavio svoje dosadašnje rezultate, iskustva i benefite besplatnog usavršavanja mladog preduzetnika iz Italije, STEFANA SILVESTRINIJA, koji je kao projekt menadžer u njegovoj agenciji od septembra 2015. godine do kraja januara 2016. godine.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *