ODRŽANA SEDNICA GRUPACIJE ZA ENERGETIKU

ODRŽANA SEDNICA GRUPACIJE ZA ENERGETIKU

ljuba_1U Regionalnoj privrednoj komori Novi Sad održana je 5. februara 2015. godine sednica Grupacije za energetiku, čiji su članovi 11 najvećih javnih preduzeća i privrednih društava sa područja Južnobačkog upravnog okruga, koji se bave proizvodnjom ili distribucijom energije.
Sednici su pored članova Grupacije prisustvovali i: Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine, predstavnici: opština Titel i Bač, Fakulteta tehničkih nauka Novi Sad, Tehnološkog fakulteta Novi Sad, Enef Klasera, Klasera građevinsko komunalne delatnosti „Panonija“ i ProCredit Banke.
Na sednici su razmatrane Mere i aktivnosti za podizanje nivoa energetske efikasnosti i veće korišćenje obnovljivih izvora energije u 2015.godini.
Istaknuto je da su ključne karakteristike energetskog sektora kod nas: niska energetska efikasnost ( u proizvodnji i u potrošnji energije), zastarelost tehnologije u proizvodnom sektoru, nizak nivo investicija, nizak udeo obnovljivih izvora energije i neracionalna potrošnja praktično svih vidova energije.
Povećanje nivoa energetske efikasnosti i racionalnija potrošnja energije povećava konkurentnost privrede, sigurnost snabdevanja energijom, zaštitu životne sredine i održivi razvoj zemlje.
Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine upoznao je prisutne sa zakonskom regulativom iz oblasti energetike, dosadašnjim i budućim aktivnostima Pokrajinskog sekretarijata na podizanju nivoa energetske efikasnosti.
Istakao je da će Sekretarijat u tekućoj godini raspisati 13 konkursa, ukupne vrednosti 415 miliona dinara za podršku realizacije projekata iz oblasti energetike i korišćenja alternativnih izvora energije, kao što su biomasa,solarni panoi, toplotne pumpe i sl.
Konkursi će biti otvoreni od aprila meseca do kraja godine tekuće godine.
Oko 87% sredstava namenjeno je lokalnim samoupravama, odnosno institucijama čiji je osnivač Republika Srbija, AP Vojvodina ili lokalna samouprava.
Direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine govorio je o projektu energetskih sela, koja postoje u Nemačkoj, a koji se može realizovati i u AP Vojvodini. Projekat je u fazi izrade, a isti će biti prezentovan na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.
Predstavnik ProCredit banke upoznao je prisutne sa kreditnom linijom i uslovima koje banka nudi za povećanje energetske efikasnosti.
Predsednik Upravnog odbora ENEF Klastera istakao je da energetski klaster ima preko 30 članova sa područja Vojvodine i da je spreman da se uključi u realizaciju projekarta koje će podržati Vlada AP Vojvodine, ali očekuje da se u akciju uključi i Vlada Republike Srbije, naročito u delu finansiranja toplotne izolacije stambenih zgrada, poslovnih objekata i korišćenja toplotnih pumpi za grejanje malih objekata.

Podelite ovaj članak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *